Leader Suupohjan uutiskirje 1/2021 

Seikkaile Suupohjassa on nyt Visit

Uusi Visit Suupohja matkailusivusto kerää yhteen luontoliikuntaan, retkeilyyn ja matkailuun keskittyvän tiedon Isojoelta, Karijoelta, Kauhajoelta, Kurikasta ja Teuvalta asukkaita, retkeilijöitä ja matkailijoita varten.

Kuvakaappaus Visit Suupohjan etusivusta.Verkkosivustolta löytyy kattava tarjonta tietoa mm. Suupohjan alueen luontokohteista, retkipaikoista, kulttuurikohteista, erilaisista aktiviteeteista ja palveluista sekä ruoka- ja majoituskohteista.

Suupohjassa on erinomaiset mahdollisuudet luontoliikuntaan. Parhaimmat kohteet ja reitit, Suupohjan seikkailut, löytyvät sivuston Luontokohteet ja reitit -osiosta. Kohde-esittelyt sisältävät perustietojen lisäksi valokuvia kohteista, sijainnin Google Maps kartalla ja kohteen palvelut retkeilymerkkeinä. Osasta kohteista tarjotaan myös 360-valokuvia, videoita, ääniraitoja ja tarinoita.

Matkailijan Info-osiossa kerrotaan Suupohjan alueesta ja sen kunnista, ja opastetaan, miten alueelle kätevimmin saavutaan. Joskus matkalla sattuu ja tapahtuu, ja sen varalle onkin kerätty yhteen keskeiset matkailijan tarvitsemat palvelut terveyspalveluista poliisiin.

Kulttuurikohteet sekä muut seikkailijoille suuntautuvat palvelut, kuten ruoka- majoitus-, elämys- ja liikuntapalvelut löytyvät nekin uudelta sivustolta. Majoitus ja ruoka -osion alle on koottu edellä mainittujen lisäksi myös juhlatiloja, tilausravintoloita ja pitopalveluita sekä suoramyyntitiloja.

Harrastuksia, elämyksiä, ja aktiviteettejä löytyy esiteltynä Visit Suupohjassa kaikille vauvasta vaariin. Musiikkia, teatteria, museoita, ruokaelämyksiä ja monen sortin tapahtumia. Liikuntaa aina ratsastuksesta maastopyöräilyn, uimahallien ja yleisurheilun kautta palloilulajeihin sekä frisbeegolfiin. Kannattaakin seurata sivuston tapahtumakalenteria kulttuuritapahtumien lisäksi myös liikunta- ja urheiluaktiviteettien osalta.

Kaikkea tätä sekä paljon muuta on Visit Suupohja! Tervetuloa seikkailemaan Suupohjaan!

Visit Suupohja -verkkosivu on tuotettu Leader Suupohjan Suupohjan Helmet -hankkeessa. Palautteen ja kehitysideat sivustosta voi lähettää osoitteeseen toimisto@leadersuupohja.fi.

 

 

Maakunnan väkeä kootaan virtuaalisiin kumppanuuspöytiin, Suupohjassa 18.2 ja Kurikassa 24.2

Miten alueen asukkaiden palveluja parannetaan kuntien ja yhdistysten yhteistyönä? Millainen on järjestöystävällinen kunta? Näitä asioita pohditaan helmi-maaliskuulla Etelä-Pohjanmaalla toteuttavissa kumppanuuspöydissä. Kumppanuuspöydissä toimijat kohtaavat, oppivat tuntemaan toisiaan ja suunnittelevat yhteistyötä. Kumppanuuspöytä on myös kansalaisvaikuttamisen kanava, jolla asukkaiden ja muiden toimijoiden ääni saadaan kuuluviin päätöksenteossa.

Kumppanuuspöytien mainos.

Kumppanuuspöytien järjestelyistä vastaavat kuntien ja kuntayhtymien kanssa Järjestöt mukana muutoksessa ja Leader-ryhmien Kylille-hanke sekä rakenneuudistushanke.

Suupohjan kuntien/kaupunkien (Kauhajoki, Teuva, Karijoki, Isojoki) yhteinen kumppanuuspöytä pidetään torstaina 18.2. klo 17–19 verkossa

Suupohjan Kumppanuuspöydässä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän LLKY:n johtokunnan pj Lasse Hautala, sivistysjohtaja Pauliina Niemi Teuvalta, kunnanjohtaja Marko Keski-Sikkilä Karijoelta ja hyvinvointikoordinaattori Maija Luomaniemi tuovat kuntien tervehdykset ja kertovat mitä järjestöt merkitsevät kunnille ja millaista järjestöyhteistyötä toivotaan. Tämän jälkeen käydään keskustelua osallistujien kesken järjestöystävällisestä kunnasta.

Seuraavat kumppanuuspöydät

Seuraavat kumppanuuspöydät ovat 17.2. Alavudella, 18.2. Suupohja (Kauhajoki, Teuva, Karijoki ja Isojoki), 24.2. Kurikassa, 25.2. Ähtärissä, 11.3. Alajärvellä ja 18.3. Lapualla.

Kumppanuuspöydät käynnistyvät kello 17 ja ne pidetään Teams-sovelluksessa. Kysy lisätietoa oman Leader-ryhmäsi kyläkehittäjältä. Seuraa tiedotusta myös sosiaalisessa mediassa. Kumppanuus on tarkoitettu kaikille, kunta ja järjestöt palvelevat jokaista: #muavarten.

Tervetuloa Suupohjan alueen yhdistys- ja muut kiinnostuneet toimijat keskustelemaan järjestötoiminnasta virtuaaliseen Kumppanuuspöytä -tilaisuuteen 18.2. klo 17-19.

Ilmoittaudu mukaan tästä. Tapahtumaan saat linkin sähköpostiisi tai voit liittyä täältä.

Lisätietoja;
Tuija Takamäki, puh. 040 705 5801 (tuija.takamaki@leadersuupohja.fi) tai Teija Matalamäki, puh. 040 684 3828 (teija.matalamaki@jtalo.fi )

Tervetuloa naistenpäivän webinaariin löytämään avaimet hyvinvointiisi!

Hyvinvointia joka solulle 8.3.2021 klo 18–20

Webinaarin mainos. Sama teksti kuin artikkelissa.

Webinaarin puhujat ovat huikeita hyvinvoinnin ammattilaisia, saamme avaimia mm. luonnon hyvinvointivaikutuksiin, henkiseen hyvinvointiin sekä tasapainoiseen naiseuteen.

Onnensäteen Maarit Kaarela-Mustonen johdattaa meidät henkisen hyvinvoinnin tutkimusmatkalle, jossa löydät aidon ja mahdollisesti piilossa olevan minuutesi, henkisen hyvinvointisi avaimen ja lähtökohdan. Tutkija Eira-Maija Savonen kertoo luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista ja Toivonkiteen seksuaaliterapeutti ja rentoutusvalmentaja Maria Haanpää johdattaa sinut lempeään itsensä rakastamiseen, itsetunnon, hyvinvoinnin ja tasapainon löytämiseen. Käymme läpi rakkautta omaan itseemme, kehoomme ja seksuaalisuuteemme ja etsimme tasapainoa naiseuden olemukseen. Webinaarissa esitellään myös uusi luonto- ja kulttuurikohteita esittelevä sivusto Visit Suupohja.

Webinaariin ovat tervetulleita kaikki itsensä hyvinvoinnista kiinnostuneet, niin miehet kuin naiset, vapaa pääsy!

Klikkaa itsesi mukaan webinaariin alla olevasta linkistä ja tule kuulolle! Voit osallistua koneella, tabletilla tai vaikka puhelimella.

Teams-sovellusta ei tarvitse ladata, voit osallistua suoraan selaimen kautta tai voit liittyä qr-koodilla: 

 

 

 

 

 

Kysy lisää Tuijalta

tuija.takamaki@leadersuupohja.fi
tai 040 705 5801 (myös WhatsApp) 

 

Rekry! Tule meille kesäjobbariksi 

Oletko sinä etsimämme kesätyöntekijä?

Haemme kehittämistiimiimme 1.-30.6.2021 väliseksi ajaksi aktiivista, innokasta, iloista, oma-aloitteista ja oppimishaluista nuorta, joka asuu tai on kotoisin yhdistyksen toiminta-alueelta. Kesätyöntekijän toimenkuvaan kuuluu mm. toimistotöitä, viestinnällisiä tehtäviä sekä eri hankkeiden toimia. Olet myös vahvasti mukana rakentamassa Leader Suupohjan omaa nuorisotoimintaa ja valmistelemassa paikallista kehittämisstrategiaa nuorten näkökulmasta. Toimenkuva muotoutuu lopulta tekijän vahvuuksien mukaan.

Hakijalta edellytämme:
- 18-29 vuoden ikää
- toiminta-alueen tuntemusta
- omatoimisuutta ja innostunutta otetta työhön
- hyviä vuorovaikutus-, tiimityö- ja viestintätaitoja
- oman auton käyttömahdollisuutta
- valmiutta myös ilta- ja viikonlopputöihin.

Tarjoamme näköalapaikan paikalliseen kehittämiseen, mielenkiintoisen työympäristön sekä mahdollisuuden painottaa tehtävässä omaa osaamista ja kiinnostusta. Palkkaus KVTES:n mukainen.

Mikäli kiinnostuit kesäharjoittelijan työpaikasta, lähetä vapaamuotoinen työhakemuksesi ja ansioluettelosi 28.2.2021 klo 15.00 mennessä osoitteeseen toimisto@leadersuupohja.fi merkillä ”kesätyöntekijä”.
Lisätietoja työtehtävästä antaa toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi, hanna-leena.pihlajaniemi@leadersuupohja.fi tai p. 040 536 8404.

 

Leader-tilannekatsaus - Siirtymäkausi alkamassa

Ohjelmakausi 2014-2020 on päättymässä ja ELY-keskuksen tulee tehdä tämä ohjelmakautta koskevat rahoituspäätökset 31.3.2021 mennessä. Leader Suupohjan osalta odotamme vielä päätöksiä muutamien hankkeiden osalta.

Vuosi 2020 oli vilkas hankerahoituksen osalta poikkeusoloista huolimatta. Positiivinen rahoituspäätös saatiin 38 hankkeelle, joista 15 oli suoria yritystukia ja 23 hanketukia. Hanketukipäätösten joukossa oli myös Leader Suupohjan oma Energia ja turva -teemahanke, jonka kautta rahoitettiin 10 pienempää toimenpidettä. Ihan uusia hankehakijoita saimme aktivoitua viime vuoden aikana 27.

Infograafia esitetyistä vuoden 2020 tuloksista.

Seuraavat hankkeet ovat saaneet rahoituspäätöksen jo tänä vuonna:

Hanketuet:

 1. Kurikan kaupunki: Kurikan luontoreittien kehittäminen, Kurikka
 2. Kuntosotka ry: Sotkanrinteiden kuntoportaat, Kauhajoki
 3. Karijoen Metsästysseura ry: Hirviradan kehittämishanke, Karijoki

Yritystuet:

 1. KH Teräs: Hitsausrobottiaseman hankinta, Isojoki
 2. KykyDesign: Löydä sisäinen kykysi -yrityksen käynnistäminen, Kauhajoki

Siirtymäkausi

1.4.2021 alkaa kaksivuotinen siirtymäkausi. Rahoitushakemuksia siirtymäkaudelle voi jättää niin yritys- kuin hankepuolellekin sisään Hyrrä-järjestelmään. Siirtymäkaudella on käytössä samat tukimuodot kuin nykyisellä ohjelmakaudellakin mutta otamme käyttöön uudelle ohjelmakaudelle varattuja rahoja.

Leader Suupohjan hallitus käsittelee hankehakemuksia kokouksissaan jo kevään aikana mutta lopullisia rahoituspäätöksiä voi ELY-keskuksen toimesta tulla vasta, kun siirtymäkauden varat on saatu käyttöön. Hakija voi kuitenkin aloittaa hankkeen omalla riskillä, kunhan hanke on otettu Leader-ryhmässä vireille.

Leader-hallituksen kevään kokousaikataulu

Leader Suupohjan hallituksen kokoukset ovat kevään osalta 13.3., 15.4., 20.5. ja 17.6. Hankehakemukset tulee olla vähintään kahta viikkoa ennen kokousta joko Hyrrässä tai paperisena Leader Suupohjan toimistolla.

Uuden kehittämisstrategian valmistelu 

Uuden strategian valmistelu on myös jo käynnissä. Tarvitsemme strategiaa varten alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen ideoita ja ajatuksia siitä, miten toiminta-aluettamme tulee kehittää tulevina vuosina. Tällä hetkellä ideoita voi jättää meille esimerkiksi verkkosivuiltamme löytyvän ideahaun kautta tai lähettää niitä meille suoraan sähköpostilla.

Uusi ohjelmakausi on tämänhetkisten tietojen mukaan alkamassa 1.1.2023. Haku paikalliseksi Leader-ryhmäksi on kaksivaiheinen ja ensimmäisen vaiheen haku päättyy 31.5.2021. Haun ensimmäisessä vaiheessa mm. muodostetaan Leader-ryhmien toiminta-alueet ja tehdään alueelle tarve- ja voimavara-analyysi.

Hankerekisteristä ideoita

Ruokavirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Ruokaviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. 

 

Yrittäjyyskokemusta Leader Suupohjan hallituksessa

Syyskuisessa vuosikokouksessa Leader Suupohjan hallitus sai uuden puheenjohtajakaksikon. Hallituksen puheenjohtajana nyt toista kautta toimiva teuvalainen 34-vuotias Aki Ollikkala sai varapuheenjohtajakseen hallitustyön Leader Suupohjassa juuri aloittaneen kurikkalaisen 50-vuotiaan Mika Ruutiaisen. Ollikkala edustaa Teuvan Yrittäjät ry:tä ja Ruutiainen Kurikan alueen matkailutoimijoita edustavaa Kurikka Travel ry:tä.

Puheenjohtajiston muodostaa nyt kaksi yrittäjää, joilla on molemmilla vahva näkemys mm. elinkeinoelämän tärkeydestä alueen elävänä pitämisessä. Ollikkala toimii yrittäjänä ilmastointiurakointialalla ja Ruutiainen matkailualalla leirintäalue- ja ravintolatoiminnoissa. Ruutiaisen yritystoimintaan kuuluu matkailun lisäksi harrastepuolen lentokoulutus maanlaajuisesti keskittyen Ultra-B ja Autogyrokoulutukseen.

Vapaa-aikanaan miehet keskittyvät urheiluun, kumpikin omalla tavallaan. Ollikkala lenkkeillen ja vesijuoksun parissa. Ruutiaisen luppoaika, jos sitä jää, taas kuluu lentämiseen ja moottoripyöräilyyn.

Aki Ollikkala ja Mika Ruutiainen
”Ajatellaan positiivisesti, suositaan paikallista ja tehdään yhdessä. Asenne ratkaisee”, summaa Leader Suupohjan hallituksen uusi varapuheenjohtaja Mika Ruutiainen (oik.). Näihin kehotuksiin voi yhtyä myös yhdistyksen puheenjohtaja Aki Ollikkala.

Takana olevat hallitusvuodet ovat avartaneet Ollikkalan näkemystä seudun toiminnasta monelta kantilta – yritysten mutta myös yhteisöjen toiminnan näkökulmasta.

”On ollut mukava huomata, miten hyviä hakemuksia meille tulee käsittelyyn. Rahoitettaviksi haetuista hankkeista käydään hallituksessa mielenkiintoisia keskusteluja. On tärkeää puntaroida niiden vaikutuksia alueemme edelleen kehittymiseen”, hän toteaa.

”Leader-rahoituksen merkitys on huomattava monen yrityksen ja yhdistysten investoinneissa ja kehittämisessä. Itse olen jopa pystynyt aloittamaan yritystoiminnan näiden hankkeiden kautta. Rahoituksen merkitys näkyy pitkällä aikavälillä työllisyydessä ja ihmisten hyvinvoinnissa, vara-pj Ruutiainen summaa.

Ruutiainen näkee alueen mahdollisuuksina yrittäjähenkisyyden. Haasteena taas liian itsenäisen tekemisen. ”Mielestäni yritysten ja yhdistyksien tulisi toimia enemmän yhdessä. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse vain sen minkä osaa parhaiten”, hän kiteyttää.

Leader-ryhmissä valmistellaan parhaillaan uusia paikallisia kehittämisstrategioita ja Leader-ryhmiksi hakeutumista EU-ohjelmakaudelle 2021-2027.

”Tulevaisuudessa on tärkeää viedä päätöksentekoa eteenpäin rakentavasti ja johdonmukaisesti. Siihen tähdätään nyt myös strategiatyössä”, toteaa pj-Ollikkala.

Molemmat hallituksen nokkamiehistä kokevatkin tärkeäksi vaikuttamisen mahdollisuudeksi sen, että saavat olla aitiopaikalla mukana pohtimassa, mitkä ovat tälle alueelle, sen asukkaille, yrityksille ja yhteisöille tärkeitä asioita seuraavalla ohjelmakaudella.

 

Järjestäisittekö Ideafestivaali-keskustelun hyvästä elämästä maaseudulla?

Suomen suurin ideafestivaali – Maaseutuparlamentti 2021 kutsuu sinut mukaan järjestämään rakentavaa keskustelua eri-ikäisten ja eri taustaisten ihmisten välillä. Tule mukaan järjestämään oma Ideafestivaali-keskustelu hyvästä elämästä maaseudulla. Keskusteluissa syntyneiden oivallusten pohjille rakentuu kansallinen maaseutupolitiikan julkilausuma. Keskustelujen järjestäjät voivat siis vaikuttaa kansallisen maaseutupolitiikan muotoiluun.

Valmiin materiaalin avulla keskustelun järjestäminen on helppoa! Ohjeen, kutsupohjan, alustuksen ja käsikirjoituksen (75 min tai 120 min keskustelu) sekä palautelomakkeen löydät Ideafestivaali-sivulta.
#maapuhuu #Ideafestivaali

 

FINEST Median vinkit pelikasvatukseen 

FINEST Media -hanke järjesti 10.2. Mediataitoviikolla Pelitaito-Vanhempainillan

Illan aikana EHYT ry:n Pelitaito-kouluttajan infopaketin lisäksi vanhemmat saivat esittää kysymyksiä pelikasvatuksesta.
Vanhemmat halusivat kuulla enemmän ruutuajasta ja jakoivat vinkkejä ruutuajan hallitsemiseen.

Tässä muutama keino pelaamisen hallintaan:

 • Aikataulujen asettaminen pelaamiselle pelin luonne ymmärtäen. Jotkin pelit vaativat yhteisen aikataulun kanssapelaajien kanssa.
 • Pelaaminen lyhyitä aikoja kerrallaan ja taukojen pitäminen. Hyvä vinkki tähän on nousta venyttelemään ja juomaan vettä tasaisin väliajoin.
 • Pelilaitteesta/mediasta vapaat ajat, tilat ja tilanteet. Esimerkiksi pelilaitteen sijoittaminen yhteiseen tilaan.
 • Itsenäisen arjen harjoittelu. Esimerkiksi vuorokausirytmistä kiinni pitäminen siten, ettei pelaaminen haittaa arjen hallintaa.
 • Hyvä peliergonomia.
 • Iltapelaamisen välttäminen. Rauhoittavat iltarutiinit, ei tunteita/pulssia nostattavaa pelaamista ennen nukkumaanmenoa.
 • Pakopelaamisen tunnistaminen. Syynä voi olla esimerkiksi huonot perhesuhteet, koulukiusaaminen yms.

FINEST Media järjestää myöhemmin keväällä Kauhajoella vanhempainillan, josta lisää tietoa lähempänä tapahtumaa.

 

Yhdessä kohti kestävää tulevaisuutta webinaari 24.2.2021

Luomme yhdessä tulevaisuuden näkymiä ja verkostoja eteläpohjalaisen maaseudun parhaaksi. Tilaisuus on osa Etelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelua vuosille 2023-2027 (CAP27) ja on avoin kaikille. ­­

Meitä tulee inspiroimaan yksi Suomen liike-elämän kysytyimmistä puhujista Anssi Rantanen. Hän puhuu tulevaisuuden tärkeimmistä taidoista; kasvun ajattelutavasta ja kuinka maailman parhaat organisaatiot toimivat myynnin, markkinoinnin, tiimihengen ja johtamisen pelikentällä. Tarjolla on konkreettisia esimerkkejä siihen, kuinka mahdollistetaan kasvua tukevan kulttuurin luominen ja herättää pohtimaan omia toimintatapoja. Mitä voi tehdä paremmin ja miten? 

Rantanen voitti Nordic Business Forumin puhujakilpailun keväällä 2019. 

Europarlamentaarikko Elsi Katainen tuo tuoreimmat terveiset CAP27 valmistelutilanteesta.

Tilaisuuden avaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Soininen ja kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila kertoo, miten alueellinen valmistelu etenee.

Päivän johdattelijana toimii Perttu Laaksonen Puhe Production Oy:stä.

 

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja