Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 4/2017 

 

Leader Suupohja työntekijät 

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018!

 

Tänä vuonna lahjoitimme joulukorttirahat toiminta-alueen seurakuntien diakoniatyöhön.

Leader Suupohjan toimisto on suljettu 23.12.2017-5.1.2018.

 

 

 

Lauhanvuori-Hämeenkankaan Geopark alueen yritykset ja palvelut kootaan yhteen

Lauhanvuori-Hämeenkankaan alueen matkailuyrittäjät ja -palvelut kootaan uudistetulle Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark region -sivustolle. Tarkoituksena on tarjota alueesta kiinnostuneille ja siellä vieraileville mahdollisimman kattava ja monipuolinen yhdestä paikasta löytyvä tarjonta niin majoituksesta, ruokailumahdollisuuksista, aktiviteeteista, käyntikohteista kuin oheistuotteista.

Runsaan vuoden kestävän Lauhanvuori Geopark -alueen matkailupalvelujen kehittämishankkeen aikana tuetaan yritysten palvelujen ja tuotteiden tuotteistamista sopiviksi esimerkiksi verkkokauppaan, ja pyritään ennen kaikkea lisäämään laajan Geopark-alueen yritysten ja toimijoiden yhteistyötä.

Hankkeeseen valittiin hankesuunnittelijaksi Kirsti Vuori, joka aloitti työnsä lokakuun alkupuolella. Kirsti on kotoisin Turusta, mutta asunut Kauhajoella jo runsaat 20 vuotta. Kirstillä on monivuotinen kokemus yritysten ja matkailun parissa työskentelystä Kauhajoen Ruokamessujen messupäällikkönä ja Pohjanmaan Matkailun hallituksessa. Kirsti toimi projektipäällikkönä myös Etelä-Pohjanmaan liiton hyvin onnistuneessa kaksivuotisessa Deli&Design -hankkeessa, jossa edistettiin kolmen eri toimialan mikro- ja pk-yritysten yhteistyötä.

Kirstin vapaa-aikaan kuuluvat loppusuoralla olevat tradenomiopinnot, ruoanlaitto ja reseptien testaus, viikoittainen sulkapallo liikunnan ilosta, musiikkia monipuolisesti sekä syksyisin sienestys.

Lauhanvuori Geopark

Geopark-hakemus Unescolle pyritään jättämään marraskuussa 2018.

Kunnat: Kankaanpää, Jämijärvi, Siikainen, Honkajoki, Karvia, Kihniö, Parkano, Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki

 

 

Kylille-hanke aktivoi kyliä 1.6.2015–31.12.2017

Hankkeen tavoitteina on ollut mm. kylien yhteisöllisyyden, palveluiden kehittämisen ja viestintäosaamisen vahvistaminen. Hanketta toteutettiin kaikissa Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmissä. Hanke sai rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Erilaisten toimien avulla on aktivoitu uusia ihmisiä asukas- ja kylätoimintaan sekä perustamaan yhdistyksiä tai elvyttämään olemassa olevia. Maahanmuuttajien kotoutumista ja osallistumista kylätoimintaan on edistetty mm. kiertävien kahviloiden avulla ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanassa.

Kylien ja yhdistysten roolia turvallisuustoimijoina on vahvistettu erilaisten koulutusten avulla ja mm. luomalla yhteistyöverkostoja pelastusviranomaisten ja Vapepan kanssa.

Nuorten osallistumista ja työllistymistä yhdistyksiin kesätöihin on edistetty mm. erilaisten tapahtumien ja tukien kautta.  

Hankkeessa on kehitetty kylätestejä kylille ja kylien asukkaille. Testien avulla kylät ovat voineet tunnistaa kylänsä vahvuuksia ja heikkouksia, ja kyläläiset ovat voineet määritellä oman kylätyyppinsä.  

Kylille-hankkeen vetäjät Irma Kortesuo (vas.), Jaana Sippola, Päivi Kultalahti ja Tuija Takamäki (oik.) Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmistä sekä kyläasukastestin tehnyt Jenna Kohtala (kesk.).

Kylätoiminta on ollut runsaasti esillä eri julkaisuissa, kuten paikallislehdissä ja maakuntalehdissä, sosiaalisessa mediassa ja uutiskirjeissä. Kylien ja kylätoiminnan markkinointia varten on tehty yhteisiä esitteitä, jotka palvelevat niin tiedotuksessa, koulutuksessa kuin markkinointimateriaalinakin (esimerkiksi kylien ja kylien tilojen sähköiset esitteet).

Hanke on aktivoinut kyliä hyödyntämään valtakunnalliset teemapäivät (esim. Avoimet Kylät, Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ja 112-päivät) ja tukenut niiden toteutusta. Esimerkiksi Avoimet Kylät -päivät ovat jo useana vuonna saaneet kymmenet kylät liikkeelle järjestämään erilaisia tapahtumia ja esittelemään toimintaansa.

Palvelut-, yhteisöllisyys- ja viestintäteemojen puitteissa on tehty opintomatkoja, joiden avulla on haettu hyviä käytäntöjä ja malleja. Hankkeen avulla on aktivoitu lapsia, lapsiperheitä, nuoria, aikuisväestöä ja senioreita sekä yhdessä että erikseen hyvin monenlaisten tapahtumien ja koulutuksien avulla.

Kylille-hankkeen Kohokohdat-videon pääset katsomaan tästä (Youtube). Videolla esitellään joitakin hankkeen onnistuneita toimia:  

 • Keskikylän Lasten maatalousnäyttelyssä oli vipinää. Hanke oli mukana lukuisissa kylien tapahtumissa aktivoimassa asukkaita.
 • Luopajärven Pohjolassa vietettiin Avoimet Kylät päivää. Tapahtumia oli Liiverin alueen kylissä vuosittain kymmenestä viiteentoista.
 • Vanhemman väen virkistyspäivässä Könnin kylätalolla saatiin tietoa paloturvallisuudesta. Virkistyspäiviä järjestettiin eri paikkakunnilla.
 • Kylille-hankkeen yhteisellä retkellä haettiin oppia mm. Tykköön kylätalolta Jämijärvellä.
 • Ylistaron kylien kokous Kriikun myllyllä. Kylien yhteistyöryhmät kokoontuivat säännöllisesti myös Jalasjärvellä ja Ilmajoella.
 • Nurmon Haalitalolla opiskeltiin yhdistyksen hyvää hallintoa. Koulutusiltojen aiheita olivat myös yhdistyksen viestintä sekä kylien turvallisuus.
 • Luontoon yhdessä -päivää vietettiin Kalajärvellä Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä.
 • Ylistaron Asemanseudulle rakennettiin monitoimihalli ELY-keskuksen rahoittamalla yleishyödyllisellä investointihankkeella.
 • Jokainen kylä sai oman esittelysivunsa Liiverin nettisivuille.
 • Kylien välistä yhteistyön lisäämistä pohdittiin Sapsun kylätalolla kolmen kylän yhteisessä SSS-kylien kehittämisillassa. Mukana Alavuden kolme naapurikylää Sapsalampi, Seinäjärvi ja Sulkavankylä.
 • Soinin Tillikkarannassa juteltiin Soinin kylien kehittämisasioista Road Trip/Infopäivänä syyskuussa 2017.
 • Yhdistyskoulutuksessa Alavudella Fasadissa keväällä 2017 kuultiin yhdistyksille tärkeitä asioita. Yhdistyskoulutukset järjestettiin jokaisen Kuudestaan alueen kunnan alueella yhteistyössä PLU:n kanssa.
 • Hankkeen avulla edistettiin paikallisten lähiruokatuotteiden käyttöä ja tiedotettiin erilaisista yhteistyömahdollisuuksista.
 • Meidän turvallinen kylä -koulutus Alavuden Sydänmaalla. Kylähanke oli mukana kertomassa ajankohtaisista kyläasioista.
 • Avoimet kylät tapahtumapäivänä 2015 nähtiin pieni näyte Tohnin Touhuteatterin esityksestä Ristiraunion 10-vuotisjuhlatapahtumassa. Tohnin Touhuteatteri on koko kylän yhteinen harrastus.
 • Yhteistyötä on tehty monien eri tahojen kanssa. Tässä ympäri seutukuntaa väkeä kuulemassa Vapepan toiminnasta.
 • Ikäihmisten palvelupäivä Ähtärissä. Hanke järjesti alueen ikäihmisille tapahtuman, jossa useat eri tahot jakoivat ikäihmisille tärkeää tietoa.
 • Turvallisuus-teemassa toteutettiin hätäensiapukoulutus Teuvalla.
 • Yhdistyksien ylläpitämät juhla- ja kokoustilat saivat uuden nettisivuston.
 • Kiertävä Kahvila- Tietoa, taitoa ja yhdessäoloa jalkautui vuoden aikana 11 eri kylälle, tässä Päntäneelle.
 • Hanke- ja rahoitusneuvontaa annettiin kymmenille eri yhdistyksille. Teemahankkeen kirjanen esittelee toteutuneita hankkeita. 
 • Juniorit ja seniorit yhdessä osallistuivat sirkuspajoihin, joissa mm. askarreltiin ja leikittiin yhdessä.
 • Nuorisoa tavoitettiin luonnon äärellä frisbeegolfin parissa.
 • Luontokuvaaminen vaatii heittäytymistä! Luontoa opeteltiin kuvaamaan upeissa suomaisemissa Kammikylässä.
 • Läskit liikkeelle! Nuoret ja vanhemmat saatiin yhdessä luontoon maastopyöräilyteemalla, Laitasaaressa järjestettiin aiheesta kurssi, jossa pääsi tutustumaan lajiin.
 • Testaa millainen kyläläinen olet! Leikkimieleinen nettitesti toteutettiin yhteystyössä SAIEDUn opiskelijan kanssa.
 • Sadan kylän tarinat ja kyläkortit verkkoon.
 • Lähiruuan käyttöön kannustetaan perustamalla Reko-lähiruokarenkaita.
 • Perustettiin kotiseutuyhdistys.
 • Unelmat kirjattiin verkkoon vinkkipankkiin.
 • Evijärven luontoillasta käynnistyi KOHO-kunnostusprojekti.
 • Kyläelokuvafestivaalit.
 • Kymmenen kohteen kyläturvallisuuskiertue.

 

 

Leader-ryhmät vierailulla Scoopissa

Suupohjan ja Pohjois-Satakunnan Leader-ryhmien yhteistyöpäivänä tutustuttiin TUUmasta TEEmaan -teemahankkeen kautta rahoitetun Radio Scoopin studiotiloihin.

Radio Scoopin studio sijaitsee Kauhajoen Evankelisen opiston tiloissa. Kauhajoen Evankelisen opiston kannatusyhdistys ry yhdessä Aron kyläyhdistyksen kanssa remontoi tilat radiokäyttöön syksyn 2016 aikana.  Hankkeen budjetti oli 15.000 euroa, josta Leader-tukea vajaat 10.000 euroa. Budjettiin mahtui remontoinnin lisäksi radion pyörittämiseen tarvittavien laitteiden ja levyjen osto sekä nettisivujen tuottaminen. Ensimmäinen radiolähetys Scoopista lähti ilmoille marraskuussa 2016.

Vierailijat saivat kuulla mielenkiintoista asiaa Scoopin ensimmäisen vuoden toiminnasta radiotoimituksen opettajalta Joni Rinta-Möykyltä. Asiantunteva selostus laitteiston ominaisuuksista, Scoopin toiminnan kehittämisestä ja radioalan haasteista sai vierailijat vaikuttuneiksi.

Radio Scoopin toiminnasta ja kehittämishankkeesta vierailijoille kertoi radiotoimituksen opettaja Joni Rinta-Möykky.

Radio Scoopin lähetyksistä vastaavat radiotoimituksen opettaja yhdessä radiotyön opiskelijoiden ja vierailijoiden kanssa. Ohjelmia lähetetään arkisin parhaimmillaan klo 12−24 välisen ajan. Viikonloppuisin kuullaan viikon uusinnat.

Radio Scoop luottaa lähetyksissään nauhamikrofoneihin, jotka ovat herkkiä mm. ilmavirroille, mutta tuovat ääneen pehmeän, jopa vintagemaisen soundin.

www.radioscoop.fi

 

Visiitillä Eduskunnassa

Eduskuntaan vietiin terveisiä eteläpohjalaisilta Leader-ryhmiltä, kun Kuudestaan ry:n hallituksen jäsenet, työntekijät ja Leader Suupohjan edustaja vierailivat kansanedustaja Mikko Savolan vieraana 1.12. Vierailun aikana tavattiin myös kansanedustaja Arto Pirttilahti ja Savolan eduskunta-avustaja Jukka Saarimäki.

Leader-ryhmien terveiset päättäjille esitti Kuudestaan ry:n hallituksen puheenjohtaja Jyri Saranpää. Puheenvuorossaan hän toi esiin Leader-ryhmien näkemykset ja toiveet Brexitistä johtuvan seuraavan ohjelmakauden viivästymiseen sekä maakuntauudistukseen liittyen.

- Leader-ryhmät tarvitsevat puolestapuhujia. Huoli on sekä rahoitukseen mahdollisesti kohdistuvista leikkauksista että maaseudun kehittämistoiminnan turvaamisesta ohjelmakausien välillä, esitti Saranpää.

- Brexit ja Saksan sekava tilanne luovat paineita EU-työhön. Rahoituskehyksen turvaaminen vaatii keskustelua ja valmistelua maa- ja metsätalousministeri Lepältä, korosti Savola luvaten samalla viedä viestiä eteenpäin Eduskunnan sisällä.

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien toiminnanjohtajat ja hallituksen puheenjohtajat ovat ottaneet yhdessä aktiivisen roolin koskien maakuntauudistusta ja Leaderin roolia siinä.

– Toimimme määrätietoisesti yhtenä aktiivisena kehittäjärintamana. Odottelun sijaan lähdemme nyt itse toimimaan ja luomaan Leader-ryhmien tehtäväkenttää tulevassa maakunnassa. Mikäli meille ei osoiteta paikkaa, olemme valmiita itse uudistamaan rooliamme, totesi Saranpää.

Savolalta tämä sai rohkaisevan vastaanoton. -Aktiivinen roolin ottaminen sopii Leaderin luonteeseen. Etelä-Pohjanmaalla ollaan jo pitkällä uudistustyössä ja maakuntavaaleihin valmistaudutaan. Ilman muuta kannattaa olla aktiivinen ja ottaa ohjia omiin käsiin, rohkaisi Savola.

Kuudestaan ry:n hallituksen puheenjohtaja Jyri Saranpää välitti Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien terveiset kansanedustaja Mikko Savolalle.

 

 

Leader-tilannekatsaus

Leader Suupohjan hallitus piti tänä vuonna yhdeksän kokousta. Hallitus käsitteli vuoden aikana varsinaisia Leader-hankehakemuksia 121 kpl, joista 39 oli yritystukia. Suurin osa hakemuksista jätettiin Hyrrä-järjestelmän kautta. Hallitus käsitteli varsinaisten hankehakemusten lisäksi useita hankeaihioita sekä muille rahoittajille meneviä hakemuksia.

Ensi vuonna saamme käyttöömme taas uuden rahoituskehyksen, joka on vuoden 2018 osalta arviolta noin 1,2 M€ (julkinen rahoitus). Tähän tulee vielä lisäksi tältä vuodelta mahdollisesti siirtyvät varat.

Maito-Kurikka –hankkeen opintomatka Tanskaan päättyi DanishAgron tehtaille. Kuvassa osallistujien lisäksi myös Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö. Kuva: Tarja Sandvik

Vuoden 2017 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista 42 on saanut tämän vuoden puolella virallisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Päätöksistä kielteisiä on ollut viisi ja hakijan pyynnöstä peruttuihin hankkeisiin ilmoituksia neljä.

Päätöksen saaneet yritystuet:

 • Kauhajoen Palvaamo Oy: Tuotannon tehostaminen, Kauhajoki
 • Ab Horseman Finlandia Oy: Talliprojekti, Teuva
 • Rintaluoma Oy: Tehokkuus ja työhyvinvointi, Teuva
 • Puuidea Oy: Moduulirakenteisen parvekemalliston suunnittelu ja tuotteistaminen, Teuva
 • Suupohjan Perunalaakso Oy: SPL Kuorimaprosessin kehittäminen, Karijoki
 • Jukka Leppäniemi Oy: Investointihanke, Teuva
 • Ikari Steel Oy: Ikari Steel starttipaketti, Kurikka
 • Luottohuollot Oy: Luottohuollot Oy:n investointituki, Kurikka
 • E. Latvala Oy: Hallirakennuksen hankinta, Kurikka
 • KotipasSari: Omat toimitilat toiminnan laajentamiseksi, Kauhajoki
 • Dymont Installation Oy: Dymont Installationin laitoshuoltopalvelun investoinnit, Kauhajoki
 • JM-Valu Oy: Briketöintikoneen hankinta, Isojoki
 • Länsi-Suomen Verkkopalvelut Oy: Uusien teknologioiden implementointi Suomeen, Kauhajoki
 • Tahto Design Oy: Investointituki, Kurikka
 • PSL Hietaranta Oy: Ruiskuautomaatin hankinta, Kauhajoki
 • Neviso Oy: Asiakaspalautteen hankkiminen yrityksen kansainvälistymistä varten, Kauhajoki
 • Valkoinen Puu Oy: Coffee Box, Kauhajoki
 • Punatuli Oy: Tuotantotilojen rakentaminen ja sähköinen kauppapaikka
 • Leo-Matti Ojala Oy: Tapinlyöntiautomaatti

Päätöksen saaneet hanketuet:

 • SeAMK Oy: Maito-Kurikka, Kurikka
 • Kauhajoen 4H-yhdistys ry: Työelämän tähti, Kauhajoki
 • Teuvan kunta: Meidän Teuva yhdessä, Teuva
 • Raittiusyhdistys Kipinä XXII ry: Kipinää kylälle, Teuva
 • Jurvan koulukunta-Jurva School ry: REDO Jurva Residence Workshop, Kurikka
 • Teuvan Luovankylän MTK ry: Kylätuvan ympäristö, Teuva
 • SEK: Elinvoimainen Suupohja viestii, Suupohja
 • SEK: Biokaasulaitoksen esiselvityshanke, Suupohja
 • Etelä-Pohjanmaan Flipperi klubi ry: Flipperihanke, Kurikka
 • Kurikan kaupunki: Streetworkout-liikuntapuisto, Kurikka
 • Etelä-Pohjanmaan Murreseura ry: Kaksipa poikaa Kurikasta, Kurikka
 • Metsähallitus: Katikankanjonin, Kauhanevan ja Susiluolan Geopark-projektialueen matkailuinfran kehittäminen
 • Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Lauhanvuori Geopark alueen matkailupalvelujen kehittäminen

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 18.1.2018 ja hakemuksien oltava valmiina 8.1.2018 mennessä joko Hyrrä-järjestelmässä tai paperisena Leader Suupohjan toimistolla.

Hanke- ja yritystukien haku, raportointi ja maksatukset tapahtuvat pääsääntöisesti sähköisenä Hyrrässä. Maksatuksen voi jättää paperisena, mikäli itse hankehakemuskin on jätetty paperisena.

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Hankerekisteriin tästä.

 

 

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen jäsenmatka

Suupohjan Kehittämisyhdistys järjestää jäsenilleen messumatkan Tampereen Supermessuille la 21.4.2018. Supermessujen teemana ovat Puutarha, Kotimaan matkailu, Design- ja käsityötori, Keräily ja uutuusteema Platta.

Suupohja on messuilla edustettuna Visit Pohjanmaan yhteisosastolla.

Ilmoittautuminen messumatkalle alkaa myöhemmin. Lisätietoja voi kysyä tiedottaja Mirka Mäki-Kalalta, p. 0400 474 880 tai mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi

 

 

Vahvista viestintääsi - some sparrauksia Suupohjassa tammi-huhtikuussa 2018

Ilmoittautuminen työpajoihin: http://sek.suupohja.fi/vahvistaviestintaasi

 

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
youtube