Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 3/2016 

UUDET TUULET -blogipalstan käynnistää toiminnanjohtaja Paavo Mattila

Leader Suupohja käynnistää UUDET TUULET -blogipalstan, jonka avaa tänään toiminnanjohtaja Paavo Mattila. Videoblogissaan Mattila pohtii vuosikokouksen jälkitunnelmissa kulunutta toimintavuotta sekä tulevaa ja kannustaa alueen asukkaita aktiivisuuteen kotiseudun parhaaksi. Katso videoblogi täältä.

Toiminnanjohtaja Paavo Mattila avaa UUDET TUULET -blogipalstan.

Vuosikokous palkitsi maaseudun kehittäjiä 

Vuosikokouksen yhteydessä jaettiin ansiomerkkejä LEADER-toiminnassa ansioituneille. Maaseudun kehittäjien pronssiset ansiomerkit saivat tänä vuonna Tuija Takamäki Ilmajoelta, Markku Vanhanen Kauhajoelta ja Ilpo Saksa Teuvalta. Pronssisen ansiomerkin ansaitakseen tulee olla tehnyt vähintään 6 vuotta ansiokasta toimintaa kylätoiminnan tai Leader-ryhmän luottamus- tai toimihenkilötehtävissä.

Tuija Takamäki, Markku Vanhanen ja Ilpo Saksa saivat maaseudun kehittäjien pronssiset ansiomerkit.

Yhdistykselle uusi hallitus

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen yleinen kokous 14.4.2016 Karijoella valitsi yhdistykselle uuden hallituksen kaudelle 2016 - 2017. Hallituksen jäsenet valittiin kolmikannan mukaisesti eli mukana on kuntien ja yhteisöjen edustajia sekä yksityisiä henkilöitä. Jokaiseen ryhmään valittiin viisi varsinaista ja varajäsentä. Jokaisessa ryhmässä on myös kaikkien yhdistyksen toiminta-alueen kuntien (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka ja Teuva) edustus. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Petri Piipari, Kauhajoelta

Kuntien edustajiksi hallitukseen valittiin Pirjo-Liisa Ketola, Isojoki (Linda Leinonen, Isojoki), Voitto Parkkonen, Kurikka (Kirsi Kandolin, Kurikka), Jukka Leppäniemi, Teuva (Juha-Matti Kiviluoma, Teuva), Petri Ahola, Karijoki (Seppo Tienhaara, Karijoki) ja Antti Ala-Kokko, Kauhajoki (Marko Ylinen, Kauhajoki).

Yhteisöjen edustajiksi hallitukseen valittiin Tomas Ruotsalainen, Isojoen Yrittäjät ry, Isojoki (Aki Pitkäkoski, Kärjenkosken Kyläseura ry, Isojoki), Anne Laitala, Jurvan Yrittäjät ry, Kurikka (Mari Seppänen, Kurikan Yrittäjät ry, Kurikka), Aki Ollikkala, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva (Hannu Kittilä, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva), Pentti Rankaviita, Karijoen Yrittäjät ry, Karijoki (Maj-Britt Uusitalo, Isojoen ja Karijoen 4H-yhdistys ry) ja Veli-Pekka Haapala, Suupohjan Nuorkauppakamari ry, Kauhajoki (Jussi KIeemola, Kauhajoki-Seura ry, Kauhajoki).

Yksityisten edustajiksi hallitukseen valittiin Seppo Saari, Isojoki (Keijo Sakari, Isojoki), Teppo Tiittanen, Kurikka (Hannu Suurpalo, Kurikka), Seija Muotio, Teuva (Tapio Korpela, Teuva), Johanna Myllykangas, Karijoki (Jaakko Ylikärppä, Karijoki) ja Petri Piipari, Kauhajoki (Elsi Jaskari, Kauhajoki).

Vuosikokouksessa juhlistettiin yhdistyksen 20-vuotista taivalta. Kokouksessa oli tutustuttavana yhdistyksen leikekirjat ja kahvituksen alussa oli mahdollista seurata aiemmista ohjelmakausista tehtyä videomateriaalia.
Leader-toiminta Suomessa 20 v -juhlallisuuksia vietetään valtakunnallisesti pääasiassa vkolla 35, jolloin vietetään Leader-vkoa. Suupohjassa juhlallisuuksia järjestetään koko vuoden ajan mutta varsinainen 20-vuotisjuhla järjestetään loppusyksystä.

Seuraavat hallituksen kokoukset:

14.5.2016
16.6.2016  

Olemme mukana Kurikka Palvelee -messuilla! Tule mukaan jäähallin hulinaan!

Kurikka palvelee –messut järjestetään Kurikan Jäähallilla ensi viikonloppuna (23.-24.4.2016). Leader Suupohja on mukana yhteisellä messuosastolla Leader Liiverin kanssa. Osastolta saa tietoa Leader toiminnasta ja yritysten ja yhteisöjen rahoitusmahdollisuuksista.

Lisäksi Kylille –kehittämishankkeessa ideoitu ja toteutettu kylänraittien tunnistuskilpailu kääntää katseet oman kotiseutuun ja kauniiseen luonnonmaisemaan. 

  

Unelmat liikkeelle 10.5.

Suomessa tehdään loistavaa työtä liikkumisen edistämiseksi, mutta silti moni liikkuu liian vähän. Vanhat konstit toimivat edelleen ja niitä kannattaa vahvistaa. Kuitenkin koko kansan liikkeelle saaminen vaatii myös uusia ratkaisuja. Mitäpä jos… antaisimme ihmisille heti alusta lähtien mahdollisuuden olla mukana ideoimassa ja tekemässä itselleen ja ympäristölleen lisää liikettä. Kannattaa ainakin kokeilla!

Ja näin tehdään koko Suomessa ”Liikunnan unelmapäivänä” 10.5.2016, ”Liikkumisen unelmakuukautena” syyskuussa 2016 ja ”Liikkumisen unelmavuotena 2017”, joka on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi. Rohkeasti yhdessä!

Toukokuussa järjestetään ensimmäinen Unelmien liikuntapäivä. Päivä on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop up –päivä. Unelmien liikuntapäivän aikana kaikkialla Suomessa järjestetään tuhansia liikuntatempauksia ja tapahtumia.  Haluamme saada yli miljoona ihmistä Suomessa liikkumaan ja löytämään itselleen uusia tapoja liikkua. Päivä rakentuu ihmisten omille ideoille, kokeiluille ja yhdessä tekemiselle yli raja-aitojen. Kaikki tavat liikkua ovat hyviä! Yhdessä voimme tehdä tapahtumasta merkityksellisen.

Järjestämällä Unelmien liikuntapäivätapahtuman ja ilmoittamalla sen verkkopalvelussa www.unelmienliikuntapaiva.fi/tapahtumat osallistut upeiden palkintojen arvontaan. Lisätietoa ja vinkkejä voit kysyä Tuijalta, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040-7055801.

 

Eurooppa-päivän tapahtuma Kauhajoella - Suupohja Euroopan kartalle

Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Suupohja-salissa (Oppitie 4) Kauhajoella torstaina 12.5.2016 klo 16-19. Samana päivänä vietetään myös J.V. Snellmanin päivää ja suomalaisuuden päivää. Tilaisuutta ovat järjestämässä Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä ja Kansainvälisyyskeskus INKA, Suupohjan ammatti-instituutti, Etelä-Pohjanmaan maakuntakorkeakoulu ja Leader Suupohja. Tarkoituksemme on nostaa esiin koulutus ja työllisyys sekä kansainvälisyys ja maahanmuutto. Herättelemme suupohjalaisia – Kauhajoelta, Teuvalta, Isojoelta sekä Karijoelta löytämään paikkansa Euroopan kartalta. Juhlimme Eurooppa-päivää osallistuvilla puheenvuoroilla koulutuksen ja tieteen eri aloilta. Menestymisen eväitä etsitään paneelikeskustelulla, jossa on mukana eri alojen vaikuttajia. Musiikista vastaa Osku Ketolan ja Timo Luostarin duo. Väliajalla on tarjolla unkarilaisia makeita ja suolaisia herkkuja. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!

Jussi Kleemola (kuvassa oikealla) toimii tilaisuudessa järjestettävän paneelin puheenjohtajana.


Ilmoita kyläsi mukaan Avoimet kylät - päivään 

Kesäkuussa kylät kutsuvat jälleen kaikki liikkeelle ja tutustumaan elämään kylissä! Lauantaina 11.6.2016 vietetään jälleen valtakunnallista Avoimet kylät -päivää. Päivän ideana on järjestää tapahtumia niin pienissä kuin isoissakin kylissä. Ohjelman ei tarvitse olla suurimuotoista vaan mukavaa yhdessä olemista ja tutustumista kylien elämään. Tavoitteena on lisätä kylätoiminnan näkyvyyttä, esitellä kylien monipuolista toimintaa, markkinoida kyliä vierailu- ja asuinpaikkoina sekä madaltaa kynnystä tutustua lähikylin. Kylillä on siis avoimet ovet. Kylien tapahtumapäivän toiminnoista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset ja toimijat.

Kylätapahtumina voi olla esimerkiksi kyläyhdistysten kirpputoreja, kahviloita, opastettuja kylä- tai luontokierroksia, liikuntaa, teatteria, yhteislaulua tai vaikkapa markkinat. Jokaisella kylällä on omat juttunsa joita on suotavaa hyödyntää. Tapahtumanne voi olla hyvin pienimuotoinen tai suuri spektaakkeli, kunhan se on vain oman kylänne näköinen.

Toivottavaa on, että mahdollisimman monella kylällä lähdetään innolla mukaan taas tähän koko maan laajuiseen tempaukseen kylätoiminnan puolesta!

Ilmoita kylän nimi, kunta, lyhyt kuvaus tapahtumasta, tapahtumapaikka, osoite, tapahtuma-aika, järjestävä taho, yhteyshenkilö ja puhelinnumero sekä kotisivujen osoite. Kylille-hanke osallistuu Avoimet Kylät -tapahtumien markkinointiin ja tiedotukseen. Tarvittaessa saatte apua myös tapahtumanne suunnitteluun. Kylien tapahtumat kootaan yhteiselle kartalle valtakunnalliselle avoimetkylat.fi -sivulle.

Tapahtumailmoitukset ja lisätiedot 9.5. mennessä Tuijalle, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040-7055801.

TERVETULOA KYLÄÄN!

 

Kylien markkinat Kurikan torilla 16.7. klo 13–16


Kylien yhdistykset Kurikassa, Jurvassa ja Jalasjärvellä, lähtekää mukaan esittelemään kyläänne ja toimintaanne!

Esimerkiksi:

• tapahtumat
• nähtävyydet
• harrastusmahdollisuudet
• kokoontumis- ja juhlatilat
• tontit
• mahdollisuus myös pienimuotoiseen myyntitoimintaan
Esiintymislava on vapaa esimerkiksi musiikki-, runo- tai teatteripläjäyksille!

Ilmoita kyläsi tai yhdistyksesi mukaan tapahtumaan 17.6. mennessä. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: 

Tuija Takamäki p. 040 705 5801, sähköposti:tuija.takamaki@leadersuupohja.fi
Irma Kortesuo p. 050 5510797, sähköposti: irma.kortesuo@liiveri.net
Antti Alanko p. 050 3082501, sähköposti: antti.alanko@mac.com

Kylien markkinat -päivään ilmoittautuneiden kesken arvotaan pääsylippuja Haku Päällä -tapahtumiin.

Tervetuloa rakentamaan yhteistä, iloista Kurikkaa!