Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 2/2017 

 

Kehittämisyhdistykselle uusi hallitus

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen yleinen kokous 25.4.2017 Isojoella valitsi yhdistykselle uuden hallituksen kaudelle 2017 - 2018. Hallituksen jäsenet valittiin kolmikannan mukaisesti eli mukana on kuntien ja yhteisöjen edustajia sekä yksityisiä henkilöitä. Jokaiseen ryhmään valittiin viisi varsinaista ja varajäsentä. Jokaisessa ryhmässä on myös kaikkien yhdistyksen toiminta-alueen kuntien (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka ja Teuva) edustus.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Voitto Parkkonen Kurikasta
Kuntien edustajiksi
hallitukseen valittiin Jari Pitkäranta, Isojoki (Linda Leinonen, Isojoki), Voitto Parkkonen, Kurikka (Kirsi Kandolin, Kurikka), Jouko Rintala, Teuva (Juha-Matti Kiviluoma, Teuva), Petri Ahola, Karijoki (Seppo Tienhaara, Karijoki) ja Antti Ala-Kokko, Kauhajoki (Marko Ylinen, Kauhajoki).
Yhteisöjen edustajiksi hallitukseen valittiin Tomas Ruotsalainen, Isojoen Yrittäjät ry, Isojoki (Aki Pitkäkoski, Kärjenkosken Kyläseura ry, Isojoki), Mari Seppänen, Kurikan Yrittäjät ry, Kurikka (Veli-Pekka Patoranta, Jurvan Yrittäjät ry, Kurikka), Aki Ollikkala, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva (Hannu Kittilä, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva), Pentti Rankaviita, Karijoen Yrittäjät ry, Karijoki (Maj-Britt Uusitalo, Isojoen ja Karijoen 4H-yhdistys ry) ja Veli-Pekka Haapala, Suupohjan Nuorkauppakamari ry, Kauhajoki (Jussi KIeemola, Kauhajoki-Seura ry, Kauhajoki).
Yksityisten edustajiksi hallitukseen valittiin Seppo Saari, Isojoki (Keijo Sakari, Isojoki), Teppo Tiittanen, Kurikka (Hannu Suurpalo, Kurikka), Seija Muotio, Teuva (Tapio Korpela, Teuva), Johanna Myllykangas, Karijoki (Jaakko Ylikärppä, Karijoki) ja Riitta Uusi-Kokko, Kauhajoki (Elsi Jaskari, Kauhajoki).

Vuosikokouksen yhteydessä jaettiin ansiomerkkejä LEADER-toiminnassa ansioituneille. Maaseudun kehittäjien hopeisen ansiomerkin sai tänä vuonna Petri Piipari Kauhajoelta ja pronssisen ansiomerkin Pirjo-Liisa Ketola Isojoelta ja Anne Laitala Kurikasta. Hopeisen ansiomerkin ansaitakseen tulee olla tehnyt vähintään 12 vuotta ansiokasta toimintaa kylätoiminnan tai Leader-ryhmän luottamus- tai toimihenkilötehtävissä ja pronssisen ansiomerkin ansaitakseen vähintään 6 vuotta.

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu vielä ennen kesälomia kahdesti eli 30.5. ja 27.6.

 
Palkitut maaseudun kehittäjät Anne Laitala Kurikasta, Pirjo-Liisa Ketola Isojoelta ja Petri Piipari Kauhajoelta.

 

 

SÄPINÄ – teemahankkeen hakuaika 9.6.2017 saakka

Leader Suupohja käynnisti yhdistyksille suunnatun teemahankkeen haun 4.5.2017.
SÄPINÄ - nimisen teemahankkeen toimenpiteet eli alahankkeet voivat sisältää energiaa, turvallisuutta ja vapaa-aikaa parantavia pieniä investointeja, kuten väline-, kone- ja laitehankintoja ja pieniä rakentamis- ja korjaustoimenpiteitä. Investointien tulee kohdistua yleishyödylliseen toimintaan.
- Tuettavat toimenpiteet voivat olla esimerkiksi aggregaatin, lämpöpumpun tai aurinkokennon hankinta kylätalolle, turvakameran hankinta, pienet korjaustoimenpiteet, mm. energian säästämiseksi, sähköisten palvelujen käyttöönoton mahdollistavat laitteet, kuten tietokoneet ja av-laitteet ja harrastusvälineistön hankinta, kertoo kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki. Hänen mukaansa toimenpiteiden kustannusarvioiden tulee asettua 1000-10 000 euron välille tukiprosentin ollessa 65%.
- Painotus on ensisijaisesti niissä hankkeissa, joilla luodaan uutta toimintaa alueelle ja hankkeilla, jotka ovat liian pieniä toteutettavaksi itsenäisinä investointihankkeina, Takamäki jatkaa.

Hakuaika ja hakutapa
Hakuaika on 4.5. – 9.6.2017. Hakemus liitteineen tulee toimittaa viimeistään 9.6.2017 klo 15.00 mennessä Leader Suupohjan toimistoon, Suupohjan Kehittämisyhdistys ry, PL 45, 61801 Kauhajoki tai käyntiosoite Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki.
Hankehakemus ja – suunnitelma tulee olla hakijan nimenkirjoitusoikeuden mukaisesti allekirjoitettu. Pyydettäessä hakemuksia tulee täydentää annetussa määräajassa.
Haku teemahankkeessa tapahtuu paperilomakkeilla. Hakemuksia ei voi jättää Hyrrä-järjestelmässä. Hakulomakkeen lomakekoodi on 3325B ja nimi "Teemahankkeen investointitoimenpiteen suunnitelma". Lomake ja täyttöohje löytyvät suomi.fi – palvelusta sekä Leader Suupohjan internetsivuilta. Hakuohjeessa on lista tarvittavista liitteistä.

Leader Suupohjan hallitus valitsee rahoitettavat toimenpiteet ohjelman mukaisten yhteisöinvestointihankkeiden valintakriteerien perusteella. Jätettyihin hakemuksiin saatetaan pyytää täydennyksiä. Lopullisen päätöksen hankkeista tekee Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus.

Hankkeiden toteutusaika ja tuen maksu
Valittujen hankkeiden toteutus voi alkaa, kun Ely-keskus on tehnyt päätöksen. Toteutusaika kestää 28.2.2018 saakka. Tuen maksua voi hakea, kun hanke on valmis, siihen liittyvät laskut maksettu ja kulut merkitty hakijan kirjanpitoon.

Lisätietoja: http://www.leadersuupohja.fi/sapina--teemahanke ja Tuija Takamäki, 040 705 5801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Säpinä -teemahanke on tarkoitettu Leader Suupohjan toiminta-alueella (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka ja Teuva) toimiville yleishyödyllisille yhdistyksille. Tuettavan kohteen tulee sijaita Leader Suupohjan toiminta-alueella.


Säpinä-teemahankkeella yhdistys voi hankkia kylätalolle vaikkapa aggregaatin, lämpopumpun tai valvontakameran.

 

 


Leaderit esittäytyvät Farmarissa 14.-17.6

Etelä-Pohjanmaan Leader ryhmät ovat mukana valtakunnallisessa Farmari maatalousnäyttelyssä Seinäjoella. Leader osasto löytyy Seinäjoki Areenan alakerrasta, sijainti A59. Osastolla on mahdollisuus tutustua Etelä-Pohjanmaan Leader ryhmien 20-vuotisjuhlanäyttelyyn sekä testata uudella pelillä, minkälainen kyläläinen olet.

-Saimme idean kylätestistä luettuamme Ylen kyselyn, jonka mukaan suomalaisen yleisin haavekoti on maaseudulla. Tämän tutkimuksen ideoimana lähdimme suunnittelemaan kylätestiä, sillä kaikkihan me asumme jollakin kylällä, Kylille-hankkeessa työskentelevä kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki kertoo.

Pytingissä lanseerattattu peli on luotu yhteistyössä Suupohjan Ammatti-Instituutin pelialan opiskelijan Jenna Kohtalan kanssa. Se luo pelaajalleen kylähahmon sekä kertoo millainen maaseutuympäristö sopisi messukävijälle parhaiten.


Farmarissa erikoisuutena on mahdollisuus kuvauttaa itsensä testituloksen hahmon sielunmaisemassa. Oletko siis Eräjonttu, Etäerkki, Kotokaija vai Aktiiviatte? Tervetuloa testaamaan ja jakamaan oma tuloksesi Facebookissa tai Twitterissä. Käy testaamassa osoitteessa http://kylille.net

 

 

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Voitto Parkkonen Kurikasta

UUDET TUULET -blogipalstalla uusi hallituksen puheenjohtaja Voitto Parkkonen puhuu mm. Leaderin roolista maakuntauudistuksessa.

 

 

Avoimet kylät päivä 10.6.2017

Avoimet Kylät -päivänä jo yli 700 kylää ympäri Suomen on ilmoittautunut mukaan ja toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan toimintaansa, asukkaisiinsa ja palveluihinsa. Ja mukaan mahtuu vielä, tavoitteena on Suomen juhlavuoden kunniaksi saada ennätysmäärä kyliä mukaan! Teemapäivänä on kiva poiketa lähikylillä, tutustua itselle uusiin kyliin tai tehdä koko päivän kesäinen kiertoajelu maaseudun maisemissa.

– Kylillä on tahtoa ja kykyä kehittyä sekä ponnistella kohti parempaa tulevaisuutta. Tämä ei ole aivan vähäpätöinen juttu koko maankaan kehittämisen kannalta, sillä kesäisin kylillä asustelee yli puolet suomalaisista – ja talvisinkin lähes puolet, kertoo Suomen Kylätoiminta ry:n hallituksen puheenjohtaja Petri Rinne.

Pop up -tyyliin toteutettu Avoimet Kylät saa sadoissa kylissä tapahtumaan vielä enemmän kuin normiarkena. Avoimet Kylät tapahtumineen löytyvät Google Maps -kartalta: http://avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/. Leader Suupohjan alueen kylät voivat ilmoittautua ja kysyä lisätietoja Tuijalta tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040 7055 801.


Avoimet Kylät -päivänä järjestettiin perhepäivä, jossa oli ohjelmaa kaikenikäisille.

Minne mennä 10.6.2017 Suupohjassa:

1. Kauhajoki, Päntäneen nuorisoseuralla Urho Malmilan valokuvanäyttely, kahvio avoinna, paikalla myös muuta ohjelmaa! järjestäjä: Päntäneen nuorisoseura
2. Kiertävä kahvila, Perälä Teuva
3. Kirkonkylä Teuva, Teuvan kesämarkkinat, Mikkiläntie, 64700 Teuva
4. Ilmainen pelimannikonsertti Luonto-Parrassa Teuvalla. Myös muuta ohjelmaa jo perjantaista alkaen. Ohjelma mm. pelimannikaronkka, karaokekisa, tanssia.
5. Kurikka, Luovankylän NS. Pihalla harrasteautoja/traktoreita/moottoripyöriä, pomppulinna, arvontaa, ilmakivääriammuntaa, Nuorisoseurantaloon tutustuminen, grillistä makkaraa, kahviosta kahvileipiä, piirakkaa, karkkia ym. Pihalla esitteillä paljupihaan.fi ja vinyylitalo.fi. Illalla maksullinen,5€, tapahtuma esiintyjinä Mauri Niemi, Aarre Loukkola, Antti Mäki-Opas, J.Harjunen Rocn'roll band, karaokea.


Lapset saivat tuoda lelujaan hoitoon Nalletohtoreille.

 

 

Kulttuuribuumia Suupohjassa

Kulttuuribuumi! -viikot käynnistyivät Suupohjassa 13.5. Isojoen Vanhankylän teatteriryhmän Paljon melua aivastuksesta -näytelmällä. Lavalla esittäytyi niin Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä tuttuja hahmoja kuin kansalliseepos Kalevalan sankareita. Huimassa ja hauskassa seikkailussa vilahtelivat myös Olio, Sampo sekä Rikas mies.

Nuorisoteatterilaisten ja ohjaajien Noora Paasivirran ja Salla Honkasen ideoima näytös viihdytti Vanhankylän Nuorisoseuralla väkeä täyden salillisen verran.  Esitys jäi tässä vaiheessa ainutkertaiseksi, sillä ryhmän aikataulut eivät sallineet lisänäytöksiä. Yleisö piti näytelmää ja sen roolisuorituksia hyvin onnistuneina, ja sen puolesta puhuivat myös näytöksen aikana kuuluneet monet naurunremakat ja aplodit.

Ripustuksia Teuvalla
Ripustuksia! -taidenäyttelyn avajaisia vietettiin keskiviikkona 17.5. Teuvan Nuorisoseuralla. Yläasteikäisten nuorten näyttely tarjoaa monipuolisen kattauksen erilaisilla tekniikoilla tehtyä taidetta. Ohjaaja Satu Kujala on hyödyntänyt teoksissa runsaasti kierrätysmateriaalia; taiteeksi ovat taipuneet muun muassa vanhat vinyylilevyt sekä lasitetut astiat ja pullot, joista on tehty mosaiikkitöitä.

Näyttelyn ovet ovat avoinna yleisölle vielä neljänä eri ajankohtana: 19.5. klo 17-19.30, 21.5. klo 15-17, 22.5. klo 13-15 ja 24.5. klo 17.-19.30.

Metsäkylässä ja Perälässä teatteria
Jurvan Metsäkylän Nuorisoseuralla päästään kurkistamaan television tarjontaan keskiviikkona 24.5. klo 18. Teatteriryhmän näytelmä TV-tuokio on saanut kimmokkeen improvisaatioteatterista, jota porukka on harjoitellut ahkerasti syksystä saakka ohjaaja Piia Kallion johdolla. Nykytelevision maailmaan keskittyvä näytös sisältää paloja tunnetuista TV-ohjelmista.

-Toivottavasti nautitte esityksestä yhtä paljon kuin me sen tekemisestä, Piia Kallio tuumaa.

Näytelmän lisäksi Metsäkylän ohjelmassa on mukana Kiertävä kahvila -illanvietto musiikkiesityksineen ja hanketietoiskuineen.

Suupohjan Kulttuuribuumi! -viikot päättää helatorstaina 25.5. klo 15. Teuvan Perälän Nuorisoseuralla esitettävä Bremenin soittoniekat. Virpi Lehtimäen ryhmä on valmistanut satunäytelmän, joka pohjautuu Grimmin veljesten kirjaamaan kansansatuun. Näyttämöllä seikkailee tukku eläimiä ja ryöväreitä, joten tiedossa on varsin vauhdikasta menoa.

Soittoniekkojen lisäksi ohjelmassa nähdään Perälän koulun valinnaisaineryhmien videoesitys Koulumummo. Metsäkylän ja Perälän näytelmät ja koululaisten video sopivat koko perheelle. Kyse on myös näytelmien ainoista esityksistä.

Kulttuuribuumi! -hankkeiden tavoitteena on järjestää säännöllistä ja ohjattua taide- ja kulttuuritoimintaa lapsille ja nuorille heidän omalla kotiseudullaan. Ryhmien ohjaajina toimivat vapaaehtoiset aikuiset. Toiminta kattaa syys- ja kevätkauden, joka huipentuu meneillään oleviin kulttuuriviikkoihin.

Kaikkiin Kulttuuribuumi! -viikkojen esityksiin on vapaa pääsy. Kulttuuribuumi! -viikkoja toteutetaan samanaikaisesti myös LEADER Liiverin toiminta-alueella. Hankkeiden toiminta-aika on 31.8.2018 saakka.

 

 

Kylille-hanke aktivoi kyliä ja kylien asukkaita!

Eri-ikäisten kohtaaminen ja yhdessä tekeminen on tavoitteena Kylille-hankkeen järjestämien tapahtumien suunnittelussa. Ohjelmaa on niin junioreille, senioreille kuin nuorisollekin, yhdessä ja erikseen.

Leader Suupohjan toiminta-alueella on paljon erikokoisia kyliä, yhteisöjä ja yhdistyksiä, joilla jokaisella on omat vahvuutensa ja kehittämistarpeensa. Yhdessä tekeminen kasvattaa kylän ja yhteisön sosiaalista pääomaa merkittävästi ja hitsaa yhteen. Haluamme olla tukemassa ja aktivoimassa alueemme kyliä ja paikallistoimijoita kannustamalla ja tarjoamalla tietoa, tapahtumia ja toimia.

Kylille-hanke järjestää tapahtumia ja erilaisia pajoja junioreille, nuorille ja senioreille, tapahtumiin on vapaa pääsy!
Lisätietoa tapahtumista tulee Suupohjan tapahtumakalenteriin: http://tapahtumat.suupohja.fi

Sirkuspajat, jossa juniorit ja seniorit yhdessä sirkustelevat, leikkivät ja askartelevat sirkus-teemalla.

Sovitut sirkuspajat kesäkuussa Suupohjassa:
Kauhajoki, Sanssin palvelukoti 7.6 klo 15 ja 14.6 klo 10
Männikönkoti, Haapalakoti, Vaahterakoti, Korpisenkoti 6.6, 20.6, 27.6 klo 10, pajat kokoontuvat Männikönkodilla.

Värikylpypajat, kuvataiteellinen työpaja, jossa lapset ja vanhemmat maalaavat yhdessä, väreinä käytetään luonnonmateriaalia.

Karijoki, MLL, 9.6 klo 10, 16.6 klo 10, 19.6 klo 15
Pappilankangas Teuva 17.6

Sirkuspajat ja värikylpypajat tulossa myös Isojoelle kesäkuussa.

Valokuva- ja videopaja: Kännykkäkuvaamisen monipuoliset mahdollisuudet - 13.6 Kauhajoki, Nummijärvi, Kammikylä, yhteistyössä Flora of Finlandin kanssa.

Frisbeegolf – koulutus- ja turnauspäivä perheille 2.7 klo 13-15 Kauhajoella.


Jonglööripallojen askartelua palvelukodilla.

 

 

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
youtube