Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 2/2016 

Hankerintamalla vilkasta

Leader Suupohjan hallitus kokoontui 17.3.2016 Kauhajoella. Kokouksessa myönteisen rahoituspäätöksen saivat seuraavat hankkeet: Tähtifysio Sari Varala Oy, P. Rotola-Pukkila Oy, Meteora Ay, Metsähallitus: Katikankanjonin, Kauhanevan ja Susiluolan Geopark-projektialueen matkailuinfran kehittäminen ja Isojoen-Karijoen 4H-yhdistys ry: Pruukatahan olla fölijys.

Leader Suupohjan ensimmäisen TUUmasta TEEmaan -teemahankkeen toimenpiteistä päätettiin myös ja seuraavien toimijoiden hankkeet hyväksyttiin; Suupohjan Latu ry, Kurikan Ryhti ry, Tuiskulan Kyläseura ry, Suupohjan Frisbeeurheilijat ry, Myrkyn Yksityisratsastajat ry, Kokon Kyläseura ry, Kehittyvä Karijoki ry, Kauhajoen Evankelisen opiston kannatusyhdistys ry, Kurikka Tennis-Club ry, Kärjenkosken Kyläseura ry, Kauhajoen Moottorikerho ry, Kurikan Punttiklubi KPK ry, Norin Nuorisoseura ry, Ikkelänjärven Nuorisoseura ry, Rasti-Kurikka ry, Kurikan kaupunki, Mietaan Nuorisoseura ry, Pukkilan kylän kyläyhdistys ry ja Air Pilot ry.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tekee kaikille hankkeille vielä laillisuustarkastuksen ja lopullisen rahoituspäätöksen myöhemmin keväällä.

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 7.4.2016 Kauhajoella. Hankehakemukset tulee olla valmiina tuota kokousta varten 21.3.2016 mennessä joko Hyrrä-järjestelmässä tai paperisena Leader Suupohjan toimistolla.

Myös virallisia rahoituspäätöksiä on jo saatu

Yhdeksän Leader Suupohjan hallituksen hyväksymää hanketta on saanut jo virallisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.
Päätöksen saaneet yritystuet:
HiljaHelena Ky, Kurikka
Erikoismaalaus N. Myllymäki, Kauhajoki
Lakeus Design Oy, Kauhajoki
Sirpa Hasunen, Kauhajoki
Koneistamo Kivelä Ky, Kurikka

Päätöksen saaneet hanketuet:
Teuvan Rivakka ry: Pappilankankaalle liikunnasta iloa, Teuva
Jyryn Kyläyhdistys ry: Grillikota, Kurikka
Etelä-Pohjamaan Nuorisoseura ry: Kulttuuribuumi!, Suupohja
Nummiska Tiimi ry: Nummiska 2015, Kauhajoki

Nummiska 2015 -hankkeessa parannetaan Nummijärven Camping-alueen rakennuksia ja ympäristöä

  

Suomi 100 -ohjelmahaku

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä – ja yhdessä rakennamme koko vuodeksi 2017 elävän ohjelman yhdessä eri toimijoiden kanssa. Juhlavuosi on avoin kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville. Nyt myös sinulla on mahdollisuus tehdä pieni tai suuri teko ja samalla antaa lahja omalle yhteisöllesi, Suomelle.

Satavuotiaalla on näköala katsoa vuosisata eteenpäin ja taaksepäin sekä seistä tukevasti tässä ajassa. Vuoden ohjelmasisältö syventää ymmärrystä koko itsenäisyyden ajasta, tarkastelee sitä Suomea, jossa juuri nyt elämme – sekä etsii ja luo uutta.

Etelä-Pohjanmaan liitto koordinoi, neuvoo, markkinoi, viestii ja tukee taloudellisesti ohjelman toteuttajia avustusten muodossa. 

Avustusten edellytyksenä on, että tapahtuma, teko tai hanke:

 • on hyväksytty mukaan valtakunnalliseen Suomi 100 -ohjelmaan
 • on erityinen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden sisältö
 • toteuttaa Yhdessä-teemaa
 • tuo esiin Etelä-Pohjanmaan ja eteläpohjalaisten ja/tai Suomen ja suomalaisten historiaa, nykyhetkeä tai tulevaisuutta
 • toteuttaa jotakin kolmesta painopistealueesta: Suomen 100 vuotta, Suomi nyt ja Suomen tulevaisuus
 • toteutuu pääosin vuonna 2017
 • on keskeiseltä sisällöltään muuta kuin tuotteen tai palvelun myynti
 • noudattaa lakeja ja hyviä tapoja

Ensimmäinen aluetukihaku järjestetään 18.3.-29.4.2016. Avustusta voivat hakea kunnat ja kaupungit, seurakunnat, yhdistykset, seurat, järjestöt ja työryhmät. Seuraavat haut järjestetään kuluvan vuoden syksyllä ja vuoden 2017 alussa.

Seuraa juhlavuoden valmisteluja maakunnassamme Suomi 100 Etelä-Pohjanmaalla -Facebook-sivuilla! 

 

 

Haluatko parantaa ensiapuvalmiutta kylässäsi?

Kylille-hanke järjestää hätäensiapu- ja/tai turvapassikoulutusta Suupohjassa. Mikä on kylien ja yhdistysten tarve ensiapukoulutukseen?

-Kylien ja yhdistysten on mahdollista saada räätälöityä koulutusta, kunhan osallistujia saadaan riittävästi, sanoo Takamäki ja rohkaisee tarttumaan hankkeen mahdollisuuksiin. Koulutukset on tarkoitus toteuttaa kevään ja syksyn 2016 aikana.
Kurssien suorittaneet saavat SPR:n hätäensiapu- tai turvapassitodistuksen, jotka ovat 3 tai 6 vuotta. Lue lisää: http://www.ensiapukoulutus.fi/fi/mik%C3%A4-kurssi-minulle

Kurssin sisältö voi olla esimerkiksi:

Hätäensiapu 6 tuntia
Tavoite:Kurssin suorittanut osaa aloittaa hätäensiavun antamisen sisällön mukaisissa aiheissa.
Sisältö:

 • Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
 • Hätäensiavun perusteet
  • Tajuttomalle annettava ensiapu
  • Peruselvytys
  • Vierasesine hengitysteissä
  • Verenkierron häiriötila (sokki)
 • Haavat
 • Keskeisimmät sairauskohtaukset
 • Tarvittaessa ryhmäkohtaisia muita aiheita / painotuksia
 • Tapaturmien ehkäisy

Kysy lisää ensiapukoulutuksista Tuijalta, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi tai
040-7055 801

  

Suupohjan juhlatalot -esite päivitetään nettiversioksi!

Suupohjan juhlatalot -esite on tehty vuonna 2010. Esite on tarkoitus päivittää nyt selailtavaksi ja hakutoiminnoilla varustetuksi nettiversioksi. Voitte ilmoittaa puuttuvan tai päivittää kylä/nuorisoseurantalonne tiedot maksutta nettiversoon.
Jokaiselle kohteelle/osallistuvalle taholle on tilaa yksi sivu.
Jokaisen kohteen esittelysivu kootaan seuraavasti:
1) Sijaintikunta
2) Kohteen nimi
3) Vapaa tekstikenttä max. 400 merkkiä välilyönteineen:
Esim. taloa vuokraavan /omistavan yhdistyksen nimi, historiaa, kesä/talvikäyttö, millaiseen käyttöön tila soveltuu, talon sijainnin erityispiirteet ym.
4) Kohteen osoite (katuosoite, postinumero ja postitoimipaikka)
5) Tilat ja varustus
Esimerkiksi tilojen kuvaus, henkilömäärä joka tiloihin mahtuu, keittiön varustetaso, saniteettitilat, pysäköintitilat, sali, kahviotila, näyttämö, piha-alue ym.
6) Tiedustelut ja varaukset
Henkilön/henkilöiden nimi ja puhelinnumero (ja sähköpostiosoite ja nettisivuosoite), tieto siitä, onko vuokraajan tiedossa joku/joitain pitopalvelua järjestäviä tahoja, joita talolla käytetään. Mikäli näin on, esitteeseen tulee lause: ”Tiedustele myös pitopalvelua!"

Ilmoita kylätalosi uudet tai päivitettävät tiedot Tuijalle, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040-7055801.

 

 

 

Leader Suupohjan vuosikokous to 14.4.2016 Myrkyn Nuorisoseuralla Karijoella

Leader Suupohjan vuosikokous järjestetään torstaina 14.4.2016 Myrkyn Nuorisoseuralla Karijoella, Peräläntie 8, 64370 Myrkky. Kokous alkaa klo 18.30 kahvituksella ja valtakirjojen tarkistuksella. Varsinainen kokous alkaa klo 19.00. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Lisäksi tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua yhdistyksen leikekirjoihin ja jättää oman muistelonsa videolle yhdistyksen toimintaan osallistumisesta. Tilaisuudessa palkitaan myös maaseudun kehittäjien omalla ansiomerkillä paikallistoiminnassa ansioituneet hallituksen jäsenet.

 Myrkyn Nuorisoseurantalo

Ilmoita kyläsi mukaan Avoimet kylät - päivään 

Kesäkuussa kylät kutsuvat jälleen kaikki liikkeelle ja tutustumaan elämään kylissä! Lauantaina 11.6.2016 vietetään jälleen valtakunnallista Avoimet kylät -päivää. Päivän ideana on järjestää tapahtumia niin pienissä kuin isoissakin kylissä. Ohjelman ei tarvitse olla suurimuotoista vaan mukavaa yhdessä olemista ja tutustumista kylien elämään. Tavoitteena on lisätä kylätoiminnan näkyvyyttä, esitellä kylien monipuolista toimintaa, markkinoida kyliä vierailu- ja asuinpaikkoina sekä madaltaa kynnystä tutustua lähikylin. Kylillä on siis avoimet ovet. Kylien tapahtumapäivän toiminnoista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset ja toimijat.

Kylätapahtumina voi olla esimerkiksi kyläyhdistysten kirpputoreja, kahviloita, opastettuja kylä- tai luontokierroksia, liikuntaa, teatteria, yhteislaulua tai vaikkapa markkinat. Jokaisella kylällä on omat juttunsa joita on suotavaa hyödyntää. Tapahtumanne voi olla hyvin pienimuotoinen tai suuri spektaakkeli, kunhan se on vain oman kylänne näköinen.

Toivottavaa on, että mahdollisimman monella kylällä lähdetään innolla mukaan taas tähän koko maan laajuiseen tempaukseen kylätoiminnan puolesta!

Ilmoita kylän nimi, kunta, lyhyt kuvaus tapahtumasta, tapahtumapaikka, osoite, tapahtuma-aika, järjestävä taho, yhteyshenkilö ja puhelinnumero sekä kotisivujen osoite. Kylille-hanke osallistuu Avoimet Kylät -tapahtumien markkinointiin ja tiedotukseen. Tarvittaessa saatte apua myös tapahtumanne suunnitteluun. Kylien tapahtumat kootaan yhteiselle kartalle valtakunnalliselle avoimetkylat.fi -sivulle.

Tapahtumailmoitukset ja lisätiedot 9.5. mennessä Tuijalle, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040-7055801.

TERVETULOA KYLÄÄN!

 

ELY-keskuksen valintajaksot ja Leader Suupohjan kokouspäivät kevään osalta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta haettavien hankkeiden valintajaksot ovat vuonna 2016:

Hanketukien valintajaksot ovat:

b) 1.3.2016-31.5.2016
c) 1.6.2016-31.10.2016

Yritystukien valintajaksot ovat:

a) 1.2.2016 - 30.4.2016
b) 1.5.2016 - 31.7.2016
c) 1.8.2016 - 31.10.2016

Leader Suupohjan hanke- ja yritystukien haku on jatkuva ja hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Hankehakemusten tulee olla valmiina Hyrrä-järjestelmässä tai yhdistyksen toimistolla kokousta edeltävän viikon maanantaihin mennessä.
Leader Suupohjan hallituksen käsittelyn jälkeen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tekee hankkeille vielä laillisuustarkastuksen ja lopullisen rahoituspäätöksen. 

Seuraavat hallituksen kokoukset:

7.4.2016
14.4.2016 (vuosikokous)
14.5.2016
16.6.2016