Leader Suupohjan sähköinen uutiskirje 1/2016 

Lauhanvuori tähtää kansainväliseen Geopark -jäsenyyteen

Lauhanvuoren-Hämeenkankaan Geopark -projektialueen matkailuinfran kehittämishanke Isojoella ja Kauhajoella käynnistyy 65-prosenttisella Leader tuella kevään aikana. Metsähallituksen koordinoiman hankkeen tavoitteena on kehittää ja rakentaa alueen toiminnot kansainväliseen Geopark -kriteerien tasolle.

-Geopark on Unescon suojeluksessa toimiva verkosto ja siihen voidaan hyväksyä alueita, joilla on ainutlaatuinen geologinen perintö, kertoo projektipäällikkö Terttu Hermansson Metsähallituksesta. Hankkeen toimenpidelistalla ovat mm. Lauhanvuorella palaneen kämpän tilalle rakennettava parilaavu, Spitaalijärven vanhan keittokatoksen uusiminen ja mm. ulkoilureististöjen merkitseminen.

-Geopark statuksen saaneiden alueiden matkailijamäärät ovat maailmassa lisääntyneet 5-40 % riippuen alueen matkailun lähtötilanteesta, valottaa kehittämispäällikkö Hanna-Leena Pihlajaniemi Leader Suupohjasta. Lauhanvuori Region Geopark-alueella tavoitteeksi on asetettu 25% matikailijamäärien kasvu kymmenen vuoden aikajänteellä.

Geoparkin alueeseen on suunniteltu kuuluvan Lauhavuoren ja Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistot, Haapakeitaan soiden suojelualue, Hämeenkankaan harjoitus- ja monikäyttöalue, Alkkilanvuori ja Karijoen Susiluola.

www.lauhanvuoriregion.fi

 

TUUmasta TEEmaan – teemahankkeen haku päättyi 15.2.2016. Hankkeen teemana oli harrastustoimintaan, liikuntaan tai vapaa-aikaan liittyvät yleishyödylliset investoinnit, kuten kone-, laite- tai välinehankinnat, pienimuotoiset liikunta- ja harrastuspaikkojen rakentamis- ja korjaustoimenpiteet tai rakennuksen/ rakennelman hankinta. Teemahankkeella voidaan toteuttaa toimenpiteitä joiden kustannusarviot ovat 1 500 - 15 000 € ja tukiprosentti on 65 %.

- Hakemuksia tuli ilahduttavan paljon, yhteensä 21 kpl, jokaisesta Suupohjan kunnasta, toteaa kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki.

Hankkeiden kustannusarviot olivat yhteensä 203 533 euroa ja haettava tuki oli yhteensä 132 296 euroa.  Alatoimenpiteiden kustannusarviot vaihtelivat 2 900 – 15 000 eurona välillä. Alahankkeisiin on alustavasti budjetoitu julkista tukea 110 500 euroa (kokonaiskustannusarvio 170 000 euroa). Leader Suupohjan hallitus valitsee rahoitettavat toimenpiteet 17.3.2016 kokouksessa. Teemahankkeessa toteutettavat alahankkeet valitaan ennalta sovittujen valintakriteerien perusteella, painotus on ensisijaisesti niissä hankkeissa, joilla luodaan uutta toimintaa alueelle ja hankkeilla, jotka ovat liian pieniä toteutettavaksi itsenäisinä investointihankkeina. Lopullisen päätöksen hankkeesta tekee Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus.

Hankkeella pyritään edesauttamaan alueen asukkaiden yhteistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, sosiaalista kanssakäymistä, viihtyvyyttä ja parantamaan asukkaiden yleistä hyvinvointia ja terveyttä sekä lisäämään Suupohjan seudun vetovoimaisuutta asuin- ja vapaa-ajan ympäristönä. Hanke helpottaa toimijoita astumaan hankemaailmaan, sillä byrokratia teemahankkeessa on toimenpiteiden hakijoille investointihanketta kevyempi. 

Teemahankkeessa tukea haettiin esimerkiksi yhdistyksen saunarakennuksen remontointiin, pallotykin ja äänentoistojärjestelmän hankintaan, yhdistyksen vapaa-ajanviettopaikan varustamiseen, frisbeegolfradan rakentamiseen, ratsastuskentän kunnostamiseen, matonpesupaikan rakentamiseen, kylätalon kunnostukseen, kodan, laavun ja grillikodan rakentamiseen, reittien kunnostukseen, radioaseman/studion rakentamiseen, monenlaisen harrastusvälineistön hankintaan, leikkikentän kunnostukseen ja uusien laitteiden hankintaan.

 

Meidän turvallinen kylä -koulutus lauantaina 19.3.2016 klo 9.00 – 16.00 Kurikassa, Jowima Oy:n koulutustilassa (Osoite: Mäkitie 54, 61300 Kurikka) järjestetään kylien turvallisuus- ja hyvinvointikoulutus lauantaina 19.3.2016 klo 9-16.

Mukaan koulutuspäivään kutsutaan kotitalouksien, yhdistysten ja yhteisöjen edustajia kaikista kylistä! Koulutuspäivä on osallistujille maksuton.
Koulutuksen avulla haetaan uusia keinoja parantaa oman arjen ja koko kylän turvallisuutta. Koulutus sopii kaikille kyläturvallisuuden kehittämisestä kiinnostuneille. Koulutuksen sisältö rakentuu paloturvallisuudesta ja omatoimisesta varautumisesta arjen häiriötilanteisiin. Lisäksi koulutuksessa pohditaan kylien yleistä hyvinvointia ja yhteistä vastuuta oman kylän hyvinvoinnin edistämisessä.

Päivän ohjelma:    

9.00  Aamukahvi ja esittäytyminen
9.30  Kodin paloturvallisuus - teoriaa ja käytännön harjoittelua/Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos
11.30 Lounas (omakustanteinen)
12.00 Omatoiminen varautuminen arjen häiriötilanteisiin
          - Kotivaraa tarvitaan, mutta mitä ja kuinka paljon?
          - Selviydy sähköttä
          - Tietoturva kuntoon – salasanalla on väliä!
13.00 Turvallinen kylä – hyvinvoivat kyläläiset
          - Mikä tuo turvallisuutta ja hyvinvointia omalle kylälle?
           - Yhteistoiminnan ja naapuriavun merkitys
14.00 Kahvitauko
14.30 Kylän turvallisuustyö näkyväksi – turvallisuussuunnittelua ja tapahtumia!
          - SPEKin materiaalipankin hyödyntäminen (mm. kyläturvallisuus.fi)
15.30 Loppukeskustelu ja turvallista kotimatkaa!

Ilmoittautuminen pe 11.3.2016 mennessä  https://koulutus.spek.fi tai Aikku Eskeliselle, aikku.eskelinen@spek.fi, puh. 040 - 834 4545. Voit ilmoittautua myös Tuijalle, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040 7055 801.

Tarjoamme aamu- ja iltapäiväkahvit. Mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen. Ilmoitathan myös mahdolliset ruoka-aineallergiat ilmoittautumisen yhteydessä.

 

Leader toimintaa Suomessa 20 vuotta

Leader toiminta täyttää 20 vuotta. Valtakunnallisiin juhlallisuuksiin kuuluvat mm. Leader viikko ja juhla syyskuun alussa. Leader Suupohja on Etelä-Pohjanmaan vanhin Leader ryhmä. 20-vuotisjuhlaa vietetään varsinaisesti ensi syksynä, mutta kotisivuillamme ja facebookissa teemme  katsauksia historiaan lehtileikkeiden kautta koko vuoden ajan. Niistä löytyy hieno maaseudun kehittämisen henki ja monia tuttuja kasvoja!

 

 

Jäsenilta onnistui Kauhajoen Karhu Basketin koripallo-ottelun yhteydessä!

Leader Suupohjan jäsentapaaminen ja Leader-info järjestettiin koripallo-ottelun yhteydessä Kauhajoella 13.2.2016. Jäsenistöä aktivoitui mukaan liki viisikymmentä henkilöä, kiitos kaikille osallistuneille! Osastollamme kerroimme Leader-toiminnan mahdollisuuksista ja teimme jäsenhankintaa. Ilmainen Tailorframe -valokuvauskonsepti toimi hyvin ja kiinnosti monia.

Kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki ja hallituksen pj. Petri Piipari valmistautumassa kehityskelpoisimpien pelaajien palkitsemiseen seuranaan Karhu Basketin edustaja Arto Räikkönen.

      

Hallituksen jäsen Voitto Parkkonen puolisoineen sekä koripallojaoston puheenjohtaja Mika Perälä osallistuivat Tailorframe -kuvaukseen. 

 

Leader Suupohjan vuosikokous to 14.4.2016 Karijoella

Leader Suupohjan vuosikokous järjestetään Karijoella torstaina 14.4.2016. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Lisäksi tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua yhdistyksen leikekirjoihin ja jättää oman muistelonsa videolle yhdistyksen toimintaan osallistumisesta. Tilaisuudessa palkitaan myös maaseudun kehittäjien omalla ansiomerkillä paikallistoiminnassa ansioituneet hallituksen jäsenet.

 

Avoimet kylät - päivä 11.6.2016 

Kesäkuussa kylät kutsuvat jälleen kaikki liikkeelle ja tutustumaan elämään kylissä! Lauantaina 11.6.2016 vietetään jälleen valtakunnallista Avoimet kylät -päivää. Päivän ideana on järjestää tapahtumia niin pienissä kuin isoissakin kylissä. Ohjelman ei tarvitse olla suurimuotoista vaan mukavaa yhdessä olemista ja tutustumista kylien elämään. Tavoitteena on lisätä kylätoiminnan näkyvyyttä, esitellä kylien monipuolista toimintaa, markkinoida kyliä vierailu- ja asuinpaikkoina sekä madaltaa kynnystä tutustua lähikylin. Kylillä on siis avoimet ovet. Kylien tapahtumapäivän toiminnoista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset ja toimijat.

Kylätapahtumina voi olla esimerkiksi kyläyhdistysten kirpputoreja, kahviloita, opastettuja kylä- tai luontokierroksia, liikuntaa, teatteria, yhteislaulua tai vaikkapa markkinat. Jokaisella kylällä on omat juttunsa joita on suotavaa hyödyntää. Tapahtumanne voi olla hyvin pienimuotoinen tai suuri spektaakkeli, kunhan se on vain oman kylänne näköinen.

Toivottavaa on, että mahdollisimman monella kylällä lähdetään innolla mukaan taas tähän koko maan laajuiseen tempaukseen kylätoiminnan puolesta! Päivän valtakunnalliset sivut löytyvät osoitteesta www.avoimetkylat.fi
Kesän 2016 päivään etsitään taas mukaan kyliä Suupohjasta! Kylät voivat ilmoittautua ja kysyä lisätietoja Tuijalta tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040 7055 801

TERVETULOA KYLÄÄN!

 

ELY-keskuksen valintajaksot ja Leader Suupohjan kokouspäivät kevään osalta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta haettavien hankkeiden valintajaksot ovat vuonna 2016:

Hanketukien valintajaksot ovat:

a) 1.11.2015-29.2.2016
b) 1.3.2016-31.5.2016
c) 1.6.2016-31.10.2016

Yritystukien valintajaksot ovat:

a) 1.2.2016 - 30.4.2016
b) 1.5.2016 - 31.7.2016
c) 1.8.2016 - 31.10.2016

Leader Suupohjan hanke- ja yritystukien haku on jatkuva ja hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Hankehakemusten tulee olla   valmiina Hyrrä-järjestelmässä tai yhdistyksen toimistolla kokousta edeltävän viikon maanantaihin mennessä.

Seuraavat hallituksen kokoukset:

17.3.2016
14.4.2016 (vuosikokous)
14.5.2016
16.6.2016

Leader Suupohjan rahoittamista hankkeista kahdeksan on saanut jo lopullisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Päätöksen saaneet yritystuet:

  1. HiljaHelena Ky: Bed & Breakfast HiljaHelenan rakentaminen
  2. Erikoismaalaus N. Myllymäki: Erikoismaalauksen investointituki
  3. Lakeus Design Oy: CNC-koneen hankkiminen
  4. Sirpa Hasunen: Laboratoriovälineistön hankkiminen
  5. Koneistamo Kivelä Ky: Tankoautomaattisorvin hankinta

Päätöksen saaneet hanketuet:

  1. Teuvan Rivakka ry: Pappilankankaalle liikunnasta iloa
  2. Jyryn Kyläyhdistys ry: Grillikota
  3. Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura ry: Kulttuuribuumi!

Leader Suupohjan hallituksen käsittelyn jälkeen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tekee hankkeille vielä laillisuustarkastuksen ja lopullisen rahoituspäätöksen.