21.12.2018 Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta

JaaTulosta

14.12.2018 Tapahtumia tammikuulle!

Leader Suupohja järjestää tai on yhteistyökumppanina järjestämässä tammikuulla 2019 seuraavat tapahtumat:

to 17.1.2019 hankevetäjien aamukahvit Pakarin Vintillä

ke 23.1.2019 Askelmerkkejä kansainvälisyyteen -seminaari Kauppaoppilaitosella

Klikkaamalla tapahtuman nimeä pääset lukemaan lisää :)

TERVETULOA MUKAAN!

 

JaaTulosta

13.12.2018 Vuoden viimeinen uutiskirje on julkaistu

Vuoden viimeisessä uutiskirjeessä asiaa mm. innovaatioleiriltä ja nuorten konserttihankkeesta sekä tammikuussa 2019 järjestettävistä hankevetäjien aamukahvitilaisuudesta ja kv-seminaarista.

Klikkaa uutiskirjeeseen tästä.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019!

JaaTulosta

28.11.2018 Nyt kerrotaan kultajyvistä!

Mahtisatoa-työpaja tulee taas tammikuussa 2019 - nyt kerrotaan kultajyvistä ja suupohjalaiset hanketoimijat halutaan mukaan!

Tervetuloa Lapualle Vanhaan Paukkuun 24.1.2019 klo 9.30–16.00 toiseen Mahtisatoa-työpajaan, jossa jatketaan hankkeen vaikuttavuuteen pureutumista käytännön askelin.

Työpajassa esitellään ja kehitetään yhdessä Mahtisatoa-vaikuttavuuspolkua, joka auttaa sinua vangitsemaan hankkeesi mahtavat vaikutukset, eli kultajyvät. Polun varreltalöydät työkaluja vaikuttavuuden todentamiseen. Kun olet seikkaillut polulla ja löytänyt vaikuttavuuden ituja, opit kirkastamaan löytösi vaikuttavaksi viestinnäksi.

Työpaja rakentuu innostavasta alustuksesta ja vaikuttavuuspolun esittelystä, jonka jälkeen hankkeet pääsevät testaamaan polkua käytännössä. Päivän mahtisato on yhdessä kehitetty työkalu vaikuttavuuden todentamiseen. Vaikuttavuusmatka jatkuu tämän jälkeen käytännön viestinnällä ja huipentuu toukokuiseen maaseutujuhlaan. Työpajan toteutuksesta vastaavat MDI:n asiantuntijat Tytti Isokangas, Marjo Alaviitala ja Tommi Ranta.

OHJELMA:

9.30 Aamukahvia tarjolla
10.00 Motivointi päivään!
10.15 Vaikuttavuuspolku työkaluna – mistä on kyse?
10.30 Astutaan vaikuttavuuspolulle ja kehitetään sitä yhdessä
12.00 Lounas (omakustanteinen)
13.00 Vaikuttavuusviestien kiteytys
16.00 Päivän päätös

Mahtisato-työpajan järjestäjä on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus yhdessä Leader-hankkeiden kanssa

Lisätiedot Tuija Nikkari, tuija.nikkari@ely-keskus.fi, 0295 027 703

Aika 24.1. klo 9.30–16.00
Paikka Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua (Kauppakatu 23, 62100 Lapua)

Ilmoittautumiset linkin kautta www.webropolsurveys.com/S/0EDE5143900836A8.par

Tervetuloa!

JaaTulosta

16.11.2018 Yhdistysten Markit kuntoon teemahankkeella

Leader Suupohja avaa yhdistyksille uuden teemahankkeen Markit kuntoon. Hankkeessa yhdistykset voivat toteuttaa alueidensa kunnostustöitä, jotka tähtäävät yhteisessä käytössä olevien ympäristöjen käytettävyyteen, viihtyisyyteen ja turvallisuuden parantamiseen. Esimerkkejä hankkeella toteutettavista toimista on muun muassa valaistus, kyltitys ja muut saavutettavuutta parantavat toimet, kiinteät leikki- ja urheilutelineet sekä maanrakennustyöt esimerkiksi parkkipaikan, istutusalueiden tai alueiden salaojituksen yhteydessä. Hankkeen sisällä on mahdollista toteuttaa laaditut ympäristösuunnitelmat ja lisätä luonto- ja muiden kohteiden toimintoja esimerkiksi laiturien, grillikotien tai taukopaikkojen avulla. Lisäksi hankkeessa kannustetaan uusiin luonto- ja ympäristö-käyttökokeiluihin, kuten lajistopuiston tai paljasjalkapolun rakentamiseen. Toimenpiteet toteutetaan kesän ja syksyn 2019 aikana.

Hanke on tarkoitettu Leader Suupohjan toiminta-alueen (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka (ei Jalasjärvi) ja Teuva) yleishyödyllisille yhdistyksille. Teemahankkeella voidaan toteuttaa toimenpiteitä, joiden kustannusarviot ovat 2 000 - 9 000 €. Tukea on mahdollista saada 65 % kokonaiskustannuksista.
Kohteet valitaan mukaan teemahankkeeseen ennalta sovittujen valintakriteerien perusteella. Painotus on ensisijaisesti niissä hankkeissa, joilla luodaan uutta toimintaa alueelle ja hankkeilla, jotka ovat liian pieniä toteutettavaksi itsenäisinä investointihankkeina. Haku teemahankkeeseen on auennut 19.11. ja se kestää 21.1.12019 saakka.

Lisätietoja hanke hausta saa Leader suupohjan nettisivuilta:
www.leadersuupohja.fi/markitkuntoon-teemahanke
tai Reetta Yli-Hynnilä, 040-1715 600, reetta.yli-hynnila(at)leadersuupohja.fi

JaaTulosta

12.11.2018 Vetovoimaa ruokamatkailuun -uutiskirje

Leader Suupohjan ja Leader Aktiivisen Pohjois-Satakunnan alueilla on meneillään lähiruoka- ja maaseutumatkailuun liittyvä hanke, jossa on myös kansainvälinen ulottuvuus. Hankkeessa nostetaan yrittäjien ammattitaitoa palveluiden markkinoinnissa ja uusien markkinointikanavien käytön hallinnassa.

Hankkeen uutiskirje on nyt julkaistu ja voit lukea sen täältä

JaaTulosta

8.11.2018 Luonto tekee hyvää!

Suupohjan luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä. Seudulta löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on rikas lajisto, ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita.

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Vaihtelevilla poluilla matka taittuu kuin huomaamatta. Raitis ilma ja rauhallinen ympäristö vapauttavat mielen. Luonto ravitsee silmien lisäksi kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaistia. Luonnossa voi harjoittaa fyysistä tasapainoa tai hakea eväitä henkiseen tasapainon kehittämiseen. Luonnossa liikkuminen vahvistaa kuntoa, lisää virkeyttä ja antaa tilaa uusille ajatuksille.

Retkillä voi myös tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi.

Luonnon suotuisia terveysvaikutuksia:

10 minuuttia metsässä: verenpaineesi alkaa laskea ja pulssisi tasoittua.
20 minuuttia metsässä: tunnet, kuinka mielialasi kohoaa.
1 tunti metsässä: tarkkaavaisuutesi paranee.
2 tuntia metsässä: elimistösi puolustuskyky paranee.
Retki metsään rauhoittaa, rentouttaa, vähentää stressihormonin eritystä ja parantaa keskittymiskykyä. 60% ympäristöstäsi pitäisi olla metsää, jotta voisit hyvin.
Mitä useammin metsässä käyt ja mitä pitempään siellä viihdyt, sitä paremmin voit!
(Lähteet: Forest & medicine -tutkimus ja Metsäntutkimuslaitos.)

Näet luonnon uusin silmin, kun lähdet luontoon oppaan johdolla. Retket ovat noin 5 kilometrin mittaisia ja kestoltaan noin 3 tuntia (Lauhanvuoren retki on noin 8 km ja kesto reilu 3 h). Opastuksen lisäksi retkiin kuuluu evästauko laavulla/kodalla/taukopaikalla, makkarat, nokipannukahvit ja mehut. Oppaanamme toimii Ismo Nousiainen, Taikapolku.

Retket ovat maksuttomia ja soveltuvat kaikenikäisille. Säänmukainen pukeutuminen ja iltaretkelle otsalamppu. Tervetuloa!
Tarjoilun vuoksi ilmoittautumiset aina retkiviikon torstaihin mennessä, Tuija Takamäki 040 7055 801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi. Retket järjestetään osana Leader Suupohjan Kylille II -hanketta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valloita Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto

su 28.10. klo 13 ja su 25.11 klo 13 Kauhaneva
Kokoontumispaikka: Kauhanevan pohjoinen parkkipaikka, Nummikangas/Kyrönkankaan kesätie, Kauhajoki

Kauhanevan luontoon ja reiteille

Eteläisen Suomen hienoimpiin kuuluva suokokonaisuus löytyy Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistosta. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto yllättää. Kauhanevan laaja allikkoalue on monen pohjoisen suolinnun kesäinen pesäpaikka. Komeimmillaan Kauhaneva aukeaa laajana suolakeutena, jonka takana siintää Lauhanvuori. Kauhanevan pitkoksilla suoluontoon on helppo tutustua.

Kauhanevan kierros esittelee kansallispuiston tärkeimmät nähtävyydet. Suolakeus avautuu koko komeudessaan näkötornista, mutta suon tuoksut ja tunnelmat aistii parhaiten allikoiden lomassa mutkittelevalta pitkosreitiltä. Kierroksen paluuosuuden voi kulkea keskiaikaista valtaväylää eli Kyrönkankaan kesätietä. Mitä kaikkea Kauhanevan maisemat kätkevätkään uumeniinsa? Retken kruunaa nuotiolla tai allikoiden rannalla nautitut eväät. Kauhanevan kierrokselle kertyy matkaa noin viisi kilometriä helppokulkuisella reitillä.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koe Pyhävuoren ja Susiluolan ainutlaatuiset maisemat

su 4.11. klo 13 Pyhävuori ja Susiluola
Kokoontumispaikka: Paarmanninvuoren hiihtomaja, Kristiinantie 167, Karijoki

Pyhävuoren kalliot ja kivipellot edustavat eteläisen Pohjanmaan hienointa antia. Susivuoren luolalla pääsee eläytymään vuosituhansien takaiseen tunnelmaan. Susiluolalla on ehkä asuttu jo ennen viimeisintä jääkautta.
Jääkautiset kivimuodostelmat (pirunpellot), jylhät kallioseinämät, Suomen suurin luola, rotkot, lehdot ja kangasmaat tekevät Pyhävuoren maisemasta ainutlaatuisen. Sen kasvisto on runsas ja uniikki.

Pyhävuoren vaihteleva maasto on oivallinen retkikohde luonnonystävälle, vaeltajalle, hiihtäjälle, kuntoilijalle, historian tutkijalle, kasvitieteilijälle, sieni-ihmiselle, marjastajalle… Siis kaikille kehonsa ja mielensä kunnosta huolehtiville. Alueen kumpuileva maasto on mainio harjoituspaikka monen urheilumuodon harrastajalle kautta vuoden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tutustu Ikkelänjoen erämaisiin maisemiin hämärtyvässä illassa

la 17.11. klo 16 Aronkylä, Ikkelänjoki
Kokoontumispaikka: Huuskontie/Kuksapolku -risteys
[Ajo-ohje: Aronkylästä Tokerotietä 3,7 km / Huuskontie 0,7 km]

Retki syksyisen pimeään metsään, mukaan otsalamppu.

Kauhajoen Aronkylään on muodostunut mukava retkikohde. Partiolaiset eli Kauhajoen Kytöveikot ovat rakentaneet Ikkelänjoen varteen pari laavua ja niiden ympärille vajaan parin kilometrin mittaisen polun. Polku tuo alueen retkikohteisiin ihan uuden maisemaelementin - metsäisen joen. Ikkelänjoen ympäristön metsät ovat suurelta osin karuja mäntykankaita, joiden lomassa on runsaasti myös soita.

Kalastajien hyvin tuntema koskijakso levittäytyy parin kilometrin matkalle Asuulin suvannon molemmin puolin. Alavirrassa kosket ulottuvat Aronkylän taajaman laidoille asti. Loppusyksyllä jokivarressa on hieno tunnelma. Verkkaisesti virtaava joki höyryää hennosti. Tiheän kuusikon läpi jokilaakson pohjalle yltää vain kapeita valopilareita. Valot värittävät hienosti jokilaakson kosteutta ja laavuilta nousevia savuja…

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutustu Lauhanvuoren uuteen "terassikierrokseen"

su 9.12 klo 12. Kokoontumispaikka Spitaalijärven parkkipaikka

Luonnosta liikuntaa, rentoutumista ja hyvää oloa
Terassikierros kiertää Spitaalijärveltä Kaivolammille ja Lauhan kämpän uusille rakenteille sekä tornin kautta takaisin.

Lauhanvuoren kansallispuistosta löytyy paljon hienoja maisemia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kävely vie syvälle puiston sisimpään ja antaa virikkeitä kaikille aisteille. Reiteistä löytyy vaihtoehtoja niin pikaiseen pistäytymiseen kuin koko päivän vaellukseenkin. Tämä retki on noin 8 kilometrin mittainen ja kestoltaan nelisen tuntia.

Lauhanvuoren laki kohoaa 231 metrin korkeuteen, noin sata metriä ympäröiviä alavia maita ylemmäs. Aluetta kutsutaan kuvaavasti Länsi-Suomen Lapiksi. Vuoren neliökilometrin kokoinen lakialue on vedenkoskematon huippu, joka paljastui noin 10 000 vuotta sitten mannerjäätikön vetäydyttyä seudulta. Laki oli aluksi yksinäinen saari keskellä rannatonta ulappaa. Lauhanvuori on helposti lähestyttävä kansallispuisto. Jääkauden muokkaamat muinaisrannat ja pirunpellot ovat alueen geologisia erikoisuuksia. Laajat mäntykankaat ja monimuotoiset suot kätkevät lomaansa kiehtovien lajien asuttamia puroja ja lähteikköjä. Näkötorni, kävely- ja hiihtoreitit sekä erilaiset taukopaikat houkuttelevat pitempäänkin vierailuun. Lauhanvuori sijaitsee Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajaseudulla.

 

Kuvat Ismo Nousiainen, Taikapolku

JaaTulosta

6.11.2018 Yhdistysväen Opintoretki

Miten ne muut sen teköö?

Yhdistysaktiiveilla ja muilla asiasta kiinnostuneilla on nyt oiva tilaisuus lähteä opintoretkelle tutustumaan eri yhdistysten ja Leader-ryhmien toteuttamiin kansainvälisiin hankkeisiin Etelä-Pohjanmaan alueella. 

Opintoretkelle Leader Kuudestaan ry:n ja Leader Aisaparin alueelle suunnataan
perjantaina 30.11.2018. Lähtö on Kauhajoelta Teknologiakeskus Logistiasta klo 8.30.

Ensimmäinen stoppimme on Alavudella, jossa tutustumme Leader Kuudestaan ry:n nuorisohankkeisiin Youth Power ja Eco North, jotka on toteutettu yhdessä kuntien nuorisotoimien sekä 4H-yhdistysten kanssa.

Lue lisää Youth Power ja Eco North -hankkeista täältä.

Alavudella hörpimme myös aamukahvit, jotka kuuluvat opintoretken hintaan.

----

Toinen stoppimme on kulttuurikeskus Vanha Paukku Lapualla. Vanhassa Paukussa on mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas sekä tutustua vaikkapa alueella sijaitseviin Lapuan Taidemuseoon ja Lapuan Patruunatehtaan museoon.

Luvassa on myös kaksi kv-hanke-esittelyä. Kauhavan ratsastusseura ry esittelee kv-hankkeensa Kenttäratsastusosaaminen kansainväliselle tasolle, jossa tähdätään mm. opintomatkojen kautta tiedon ja osaamisen lisäämiseen kenttäratsastuksesta. Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö puolestaa esittelee Luovuudella Lujemmaksi -hankkeen, jossa mm. luodaan toimintamalleja tukemaan luovan alan yrittäjien ja ammattilaisten osaamista ja työllistymistä.

Lisäksi Leader Aisaparin kansainvälisyyskoordinaattori esittelee yhdistyksen muuta kv-toimintaa.

Täältä voit lukea tarkemmin Vanhassa Paukussa esiteltävistä hankkeista.

----

Paluu Kauhajoelle Logistiaan on n. klo 16 aikaan.

Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen järjestämä opintoretki on avoin kaikille kansainvälisestä hanketoiminnasta kiinnostuneille ja tarjoaa taatusti ideoita oman toiminnan kansainvälistämiseen!

Retken hinta on 10€ sisältäen kuljetuksen, ohjelman ja aamukahvit.

Kuljetuksen ja tarjoilujen takia sitovat ilmoittautumiset
perjantaina 23.11 klo 15 mennessä
sähköpostitse mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi tai p. 0400 474 880.

Lisätietoja saat samojen yhteystietojen kautta.

TERVETULOA!

JaaTulosta

31.10.2018 Retropeli-ilta

Kurniiko nostalgian nälkä? Mikä ihmeen Amiga? Apu löytyy täältä!

Tervetuloa Retropeli-iltaan Logistian Inno-labraan (2.krs) perjantaina 9.11 klo 17-22 välillä. Paikalla pelattavana mm. Nintendon klassikkokonsoleita ja lautapelejä.

Retropeli-ilta on ilmainen ja suunnattu kaikenikäisille peleistä kiinnostuneille. Kahvi- ja mehutarjoilu.

Omistatko retrokonsolin, jota ei löytynyt listalta? Haluaisitko tuoda konsolin tapahtumaan? Onko sinulla muuta kysyttävää? Ota yhteyttä Janne Taipaleenmäki tai janne.taipaleenmaki(at)suupohja.fi

JaaTulosta

24.10.2018 Uutiskirje 5/2018 nyt ilmoilla

Vuoden viides Leader Suupohjan uutiskirje on julkaistu. Siitä voit lukea mm. Geopark-projektin kuulumisia, HiljaHelenan yritysesittelyn, Kylille II -hankkeen Löytöretkistä ja Drone-kuvauskurssista, Pihat ja pientareet hankkeen kuulumisista ja lisähausta, Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen ajankohtaisista ja Leader Suupohjan rahoituskuulumiset.

Olethan pannut merkille myös jäsenkampanjamme? Se kestää vielä reilun kuukauden, 12.12 saakka. Jäseneksihän voit/voitte liittyä koska vain, mutta kampanja-aikana liittyneiden kesken arvomme kolme kinkkua joulupöytiin!

Klikkaa uutiskirjeeseen tästä

JaaTulosta

« Edelliset 10   Seuraavat 10 »