8.5.2020

Turvaa omaan asuinympäristöösi elvytys- ja sydäniskuriosaamisen avulla – webinaari 18.5.2020 klo 18 -19.15

Turvaa omaan asuinympäristöösi elvytys- ja

sydäniskuriosaamisen avulla - webinaari 
Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja sydäniskureita
kyliin

Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin
yhteinen Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen viesti on, että kuka tahansa voi olla
auttaja hätätilanteessa. Kun mahdollisimman moni osaa ja haluaa auttaa, voimme
tuntea olomme turvalliseksi!

1.2.2020 käynnistyi Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin
-hanke. Hankkeen päätavoitteena on eriarvoisuuden vähentyminen Etelä-
Pohjanmaalla elvytys- ja sydäniskuriosaamisen ja sydäniskurimäärän kasvun myötä.
Etelä-Pohjanmaalla asuu Suomessa eniten ihmisiä haja-asutusalueilla. Ensihoidon
viive saavuttaa potilas on joskus pitkä ja ihmisen mahdollisuudet selviytyä
sydänpysähdystilanteessa ovat heikot, jollei elvytystä osata tai uskalleta aloittaa
välittömästi. Alueella on noin 100 sairaalan ulkopuolista elvytystä vuodessa ja vain
noin 10 selviytyy, usein selviytymättömyyden syy on viivästynyt elvytyksen aloitus.
Hankkeen tarkoituksena on lisätä ihmisten osaamista ja rohkeutta auttaa
sydänpysähdystilanteessa. Hanke järjestää elvytysvalmennuksia, tiedottaa
elvytysosaamisen tärkeydestä ja pyrkii lisäämään sydäniskureiden määrää Etelä-
Pohjanmaan alueella. Hanke auttaa pelastamaan ihmisiä!

Hanke on yhteistyöhanke Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Suomen Punaisen Ristin
Länsi-Suomen piirin kanssa. Hankkeen rahoittaa alueen Ely-keskus Euroopan
maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella.

Kutsumme Etelä-Pohjanamaan alueen kyläyhdistykset ja -yhteisöt, Punaisen Ristin
osastot ja Sydänpiirin yhdistykset webinaariin. Webinaarin aikana kuulet, miten voitte
lisätä turvallisuutta omalla alueellanne ja miten voitte auttaa
sydänpysähdystilanteessa. Kerromme myös hankkeen tuesta sydäniskureiden
hankintaan ja ilmaisesta elvytyskoulutuksesta. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita
mukaan ja toivomme, että jaatte kutsua mahdollisimman monelle!

18.5.2020 klo 18 -19.15 webinaari
18.00 Hankkeen esittely
Hankekoordinaattori Minna Laihorinne
Sydäniskurin hankinta kyliin, osastoon ja yhdistyksiin
- hankinnan tuki, hinta
- hankkeen ilmaiset elvytyskoulutukset yhteisöllesi
18.30 Elottoman tunnistaminen ja elvytys
Hankekehittäjä Jesse Keskinen
- sydänterveys ja riskitekijät
- sepelvaltimotauti
- sydäninfarkti
- elottomuus ja elvyttäminen
Keskustelua!

Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/elvytystaitojasydaniskureitawebinaari

Lisätietoa:
Minna Laihorinne, minna.laihorinne@sydan.fi p. 050-540 5577
Webinaari toteutetaan Teams-alustalla. Ennen webinaaria saat sähköpostiisi linkin ja ohjeet, miten pääset liittymään keskusteluun.

 

JaaTulosta

4.5.2020

YKSINYRITTÄJIEN TUKI

Yksinyrittäjien tuki on nyt haettavissa kaikissa Suupohjan kunnissa. 

Hakuneuvonta ja hakemusten käsittely kunnittain:

  • Isojoki, Karijoki ja Kauhajoki: projektikoordinaattori Kirsti Vuori, kirsti.vuori(at)leadersuupohja.fi, p. 040 861 5175
  • Teuva: elinkeinojohtaja Juha Niemelä, juha.niemela(at)teuva.fi, p. 040 663 3274
  • Kurikka: yritysasiamies Jussi-Pekka Kurikka, jussi-pekka.kurikka(at)kurikka.fi, p. 044 760 912 sekä apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko juha.luukko(at)kurikka.fi, p. 044 550 2639

Hakuohjeet kunnittain:

Isojoki
Karijoki
Kauhajoki 
Kurikka 
Teuva 

SYTYKE – Suupohjan yritysten tukeminen koronatilanteessa

Leader Suupohja tekee yksinyrittäjien tuen hakuneuvontaa ja hakemusten käsittelyä juuri startanneessa Sytyke-hankkeessa Isojoen, Karijoen ja Kauhajoen osalta. Teuvalla hakemusten käsittelystä vastaa kunnan elinkeinojohtaja. Rahoituspäätösten tekemisestä vastaavat kuntien viranhaltijat. Leader Suupohja toteuttaa hanketta alueen kuntien toimeksiannosta ja hankkeen rahoittajana toimii Etelä-Pohjanmaan liitto.


Yksinyrittäjien tukihakemusten neuvonnan ja käsittelyn lisäksi hankkeessa tiedotetaan ja järjestetään yrittäjille tieto-iskuja ja sparrauksia eri teemoista sekä välitetään vertaistukea ja hyviä esimerkkejä. Koko hanketta toteututetaan Isojoen, Kar

 

JaaTulosta

30.4.2020 Uutiskirje 3/2020

Kevään kolmas uutiskirjeemme on nyt julkaistu. Pääset lukemaan sen tästä!

JaaTulosta

8.4.2020 Avoimet Kylät 13.6.2020 verkossa!

Avoimet Kylät –tapahtuma toteutetaan verkossa!

Suomen Kylät ry:n hallitus päätti 7.4. kokouksessaan, että Avoimet Kylät päivä toteutetaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa diginä. Avoimet kylät -päivä on vuoden 2020 suurin verkossa toteutettava maaseututapahtuma.

Käytännössä Avoimet Kylät päivä toteutetaan sovitusti 13. kesäkuuta, mutta toteutuksessa kylät käyttävät materiaalin julkaisuun erilaisia verkkopalveluita. Kaikki materiaali julkaistaan verkkoon yhden päivän aikana, jotta kylille saadaan maksimaalinen näkyvyys tapahtumasta somessa, mutta myös perinteisessä mediassa. Kylä voi julkaista Avoimet Kylät päivänä esimerkiksi aiemmin kuvattuja videoita, vanhoja kuvia kuvagalleriana tai esimerkiksi kylähistoriikin verkkolyhennelmän. Sisältö on melko vapaa, kunhan aineisto on digitaalisena ja siihen on olemassa julkaisuluvat tekijältä. Tapahtumaa varten voi myös kuvata uuden videon ja tähän on tulossa Suomen Kylien toimesta webinaari laadukkaan mobiilivideon tekemisestä. Suomen Kylät julkaisee myös toisen webinaarin, jossa käydään läpi podcastin tekeminen kotioloissa. Avoimet Kylät päivän yhtenä teemana on ulkoilu. Tavoitteena on esitellä kylien ulkoilu- ja liikuntapaikkoja verkossa, jotta ihmiset tietävät millaisia ulkoilumahdollisuuksia kyliltä löytyy.

Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on Facebook, jonne kylät julkaisevat materiaalin omille sivustoilleen. Tavoitteena on myös, että kylät innostuvat luomaan pysyvän kanavan tiedonvälitykseen ja kylien markkinointiin. Suomen Kylät julkaisevat pienen ohjevideopaketin, jossa käydään läpi kuvien ja videoiden lataaminen Facebook-palveluun.

Muitakin kylän käytössä olevia kanavia voi käyttää päivän toteutuksessa, mikäli sellaisia on jo olemassa. Materiaalit ladataan kylien omiin kanaviin, jonka jälkeen ne linkataan valtakunnalliselle Avoimet Kylät -kanavalle Facebookiin. Kaikki materiaali pyritään linkkaamaan myös Avoimet Kylät karttasovellukseen, jolloin eri kylien sisältöön pääsee helposti tutustumaan linkeistä.

Päivän tavoitteena on näyttää kylien digiosaamista ja sopeutumiskykyä poikkeusoloissa. Avoimet Kylät -päivän verkkototeutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä, joten päivään odotetaan kaikkien aikojen suurinta kylien yhteismäärää. Suomen Kylät ry toimittaa keskitetysti valmista materiaalia, kuten logot ja kuvia päivän ennakkomarkkinointiin.

Päivästä ja sen toteutustavasta tiedotetaan mediaa virallisesti huhtikuun aikana. Ohjeistusta tarkennetaan ja toteutusta kehitetään vielä siihen asti. Tavoitteena on saada tapahtumalle ja kylien verkkotempaukselle valtakunnallista näkyvyyttä. Mediatiedotteeseen tarvitaan myös mukaan esimerkkikylä, joten jos teillä on jo kehitteillä toimintasuunnitelma verkossa toteutettavaan tapahtumaan, olkaa yhteydessä anssi.ketonen@suomenkylat.fi. Saatte mediatiedotteen myös maakunnalliseen käyttöön muokattavaksi ja jaettavaksi medialle.

Kysy lisää Tuijalta! tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040-7055801

 

 

 

JaaTulosta

30.3.2020 Vuosikokous siirtyy

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen vuosikokous siirtyy pidettäväksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Seuraa ilmoitteluamme uudesta kokousajankohdasta verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa: Facebook ja Instagram.

JaaTulosta

20.3.2020 Uutiskirje 2/2020

Uusimpaan uutiskirjeeseemme olemme koonneet ajankohtaista ja tärkeää tietoa koronaviruspandemian vaikutuksesta Leader-hankkeiden ja erilaisten yhteisöjen toimintaan sekä parhaaksi toteamamme etätyövinkit!

Lue uutiskirje täältä

JaaTulosta

19.3.2020 Nuori tai yhteisö, miten sinä käyttäisit 500 euroa?

Nuori tai yhteisö, mihin sinä käyttäisit 500 euroa?

VIRE-rahaa on taas jaossa, tukea VIRE-rahan kautta voi saada enintään 65% hyväksyttävistä kustannuksista mutta kuitenkin enintään 500 euroa. Sama yhdistys tai nuorten ryhmä voi saada rahoitusta kahdesti vuodessa erityyppiseen toimintaan/hankintaan.

Jätä hakemuksesi 30.4.2020 mennessä.

Lisätietoa ja hakuohjeet nuorille sekä yhteisöille.

JaaTulosta

16.3.2020 Koronapandemian vaikutukset Leader-toimistoon

Leader-toimiston väki siirtyy työskentelemään pääasiassa etänä. Tarpeen vaatiessa jonkun henkilöstöstämme tavoittaa myös toimistolta.

Toivomme ensisijaisesti yhteydenottoja sähköpostitse tai puhelimitse. Yhteystiedot löytävät täältä: http://www.leadersuupohja.fi/henkilokunta

Lähiviikkojen tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan. Tiedotamme näistä sekä kotisivuillamme että täällä Facebookissa.

Seurataan tilannetta Koronavirustilanteen kehittymisestä THL:n Ajankohtaista -sivujen kautta: https://thl.fi/fi/ajankohtaista

JaaTulosta

25.2.2020

Investointituella on merkitystä!

Miten Leader-ryhmien myöntämät investointituet ovat vaikuttaneet yritysten toimintaan? Millaisia kehittämistarpeita yrityksillä on tulevaisuudessa? Mitä vinkkejä yritystukien hakijat antavat vielä hakemista pohtiville? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia investointitukea saaneilta yrittäjiltä eteläpohjalaisten Leader-ryhmien alueelta.

Tulokset kertovat ykskantaan, että investointituilla on ollut merkittävä rooli yritysten toiminnalle. Erittäin merkittäväksi vaikutuksen koki 57 % ja merkittäväksi 34 % vastaajista. Vain 9 % koki merkityksen melko vähäisenä. Alueen yrittäjien kokemukset Leader-ryhmien kanssa asioinnista olivat hyvin positiivisia ja he suosittelisivat erittäin todennäköisesti (91 % vastanneista) tuen hakemista myös muille.

Ilman Leader-tukea investoinnit olisivat jääneet osalla tekemättä. Myönnetyllä tuella oli esimerkiksi seuraavanlaisia vaikutuksia:

 investointipäätösten teko helpottui
 työllistyminen lisääntyi
 tuotteiden arvo nousi merkittävästi
 tuki mahdollisti toimitilojen remontin ja laitteistojen ajantasaisuuden
 työskentelyolosuhteet paranivat

Leadereiden valttikorttina nopea ja ammattitaitoinen palvelu

Yrittäjät vinkkaisivat kysymään rohkeasti mahdollisista yritystuista sekä perehtymään hyvin hankeprosessiin. Lisäksi kehotettiin olemaan aktiivisia ja ottamaan selvää asioista etukäteen. Jos hankehakemuksen tekeminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, kannustettiin rohkeasti pyytämään apua hankeneuvojilta. Lisäksi muistutettiin, että tukea on tärkeää hakea ajoissa ja joskus varautua pitkiin käsittelyaikoihin.

Vastanneet yrittäjät olivat erittäin tyytyväisiä (81 %) tai tyytyväisiä (19 %) Leader-ryhmästä saamansa palveluun. Palvelua kuvatiin sanoilla nopea, asiallinen, henkilökohtainen, avulias, ohjaava, ystävällinen, innostava ja ammattitaitoinen.

Tarvetta digitaalisuuteen, kokeiluihin ja kansainvälistymiseen

Yrityksillä on kehittämissuunnitelmia myös tulevaisuudessa. Tarpeita on erityisesti uusille investoinneille ja uusien työntekijöiden palkkaamiselle. Tärkeäksi koetaan myös markkinoinnin kehittäminen ja yritysten välinen yhteistyö. Osa vastanneista yrityksistä haluaa panostaa tuotekehittelyyn, kokeiluihin ja pilotointiin sekä kansainvälistymiseen. Lisäksi tuli esiin tarve digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen sekä yritysten koulutukselliset tarpeet.

Kyselytutkimus toteutettiin alkuvuodesta neljän eteläpohjalaisen Leader-ryhmän alueella. Siihen vastasi yht. 53 investointitukea saanutta yritystä: Leader Kuudestaan ry:n alueelta 19, Leader Aisaparin ja Leader Suupohjan alueilta kummastakin 12 ja Leader Liiverin alueelta 10.

JaaTulosta

24.2.2020 Kevään tapahtumia

17.3 EU Etelä-Pohjanmaalla – Digitalisaatio, Kauhajoki

Mitä mahdollisuuksia EU tarjoaa Etelä-Pohjanmaalle? Miten EU-rahoitusta on hyödynnetty maakunnan kehittämisessä? Miten EU-rahoituksella on edistetty mm. kestävää kehitystä, maakunnan asukkaiden työllistymistä ja osaamisen kehittämistä tai maakunnan digitaalista kehitystä?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksia Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen järjestämistä EU Etelä-Pohjanmaalla -tapahtumista, jotka kiertävät maakuntaa maaliskuussa 2020 kolmella paikkakunnalla: Alajärvellä (5.3.), Seinäjoella (9.3.) ja Kauhajoella (17.3.).

Jokainen tapahtuma koostuu kahdesta osasta: EU-hankemessusta ja ajankohtaisseminaarista. Hankemessuilla osallistujat pääsevät tutustumaan maakunnassa meneillään oleviin hankkeisiin eri teema-alueilla.

Ajankohtaisseminaarissa luodaan katsaus EU-rahoituksen vaikutuksiin maakunnassa sekä tulevaan EU:n ohjelmakauteen ja sen luomiin mahdollisuuksiin. Seminaari päätetään osallistavaan paneelikeskusteluun, jossa pohditaan tarkemmin päivän teemoja.

Ajankohta: tiistai 17.3.2020 klo 14-18
Paikka: SaiEDU/Vuoksi ja Suupohja-Sali

Puhujavieraana: europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri

Klo 14-15 EU-hankemessut (Vuoksin aula)
Klo 15-18 Ajankohtaisseminaari (Suupohja-sali)

 

22.4 Älykkäät maaseudut -kiertue, Seinäjoki

Millaisia ovat uuden vuosikymmenen maaseudut? Älykkäät maaseudut -kiertue kerää maaseudun ja maatalouden kehittäjät yhteen. Kiertueella pääset antamaan evästyksiä Maaseutupoliittisen kokonaisohjelman ja Saaristo-ohjelman valmisteluun, kuulemaan CAP-strategiasuunnitelman valmistelun etenemisestä ja valmistelemaan suunnitelman alueellisia painopisteitä ja paikallisia strategioita.

Kiertue on tarkoitettu maakuntatason maaseudun kehittäjäorganisaatioille ja sidosryhmille sekä ELY-keskuksille ja Leader-ryhmille.

Lisätietoja luvassa myöhemmin!

JaaTulosta

« Edelliset 10   Seuraavat 10 »