8.11.2018 Luonto tekee hyvää!

Suupohjan luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä. Seudulta löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on rikas lajisto, ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita.

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Vaihtelevilla poluilla matka taittuu kuin huomaamatta. Raitis ilma ja rauhallinen ympäristö vapauttavat mielen. Luonto ravitsee silmien lisäksi kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaistia. Luonnossa voi harjoittaa fyysistä tasapainoa tai hakea eväitä henkiseen tasapainon kehittämiseen. Luonnossa liikkuminen vahvistaa kuntoa, lisää virkeyttä ja antaa tilaa uusille ajatuksille.

Retkillä voi myös tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi.

Luonnon suotuisia terveysvaikutuksia:

10 minuuttia metsässä: verenpaineesi alkaa laskea ja pulssisi tasoittua.
20 minuuttia metsässä: tunnet, kuinka mielialasi kohoaa.
1 tunti metsässä: tarkkaavaisuutesi paranee.
2 tuntia metsässä: elimistösi puolustuskyky paranee.
Retki metsään rauhoittaa, rentouttaa, vähentää stressihormonin eritystä ja parantaa keskittymiskykyä. 60% ympäristöstäsi pitäisi olla metsää, jotta voisit hyvin.
Mitä useammin metsässä käyt ja mitä pitempään siellä viihdyt, sitä paremmin voit!
(Lähteet: Forest & medicine -tutkimus ja Metsäntutkimuslaitos.)

Näet luonnon uusin silmin, kun lähdet luontoon oppaan johdolla. Retket ovat noin 5 kilometrin mittaisia ja kestoltaan noin 3 tuntia (Lauhanvuoren retki on noin 8 km ja kesto reilu 3 h). Opastuksen lisäksi retkiin kuuluu evästauko laavulla/kodalla/taukopaikalla, makkarat, nokipannukahvit ja mehut. Oppaanamme toimii Ismo Nousiainen, Taikapolku.

Retket ovat maksuttomia ja soveltuvat kaikenikäisille. Säänmukainen pukeutuminen ja iltaretkelle otsalamppu. Tervetuloa!
Tarjoilun vuoksi ilmoittautumiset aina retkiviikon torstaihin mennessä, Tuija Takamäki 040 7055 801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi. Retket järjestetään osana Leader Suupohjan Kylille II -hanketta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valloita Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto

su 28.10. klo 13 ja su 25.11 klo 13 Kauhaneva
Kokoontumispaikka: Kauhanevan pohjoinen parkkipaikka, Nummikangas/Kyrönkankaan kesätie, Kauhajoki

Kauhanevan luontoon ja reiteille

Eteläisen Suomen hienoimpiin kuuluva suokokonaisuus löytyy Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistosta. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto yllättää. Kauhanevan laaja allikkoalue on monen pohjoisen suolinnun kesäinen pesäpaikka. Komeimmillaan Kauhaneva aukeaa laajana suolakeutena, jonka takana siintää Lauhanvuori. Kauhanevan pitkoksilla suoluontoon on helppo tutustua.

Kauhanevan kierros esittelee kansallispuiston tärkeimmät nähtävyydet. Suolakeus avautuu koko komeudessaan näkötornista, mutta suon tuoksut ja tunnelmat aistii parhaiten allikoiden lomassa mutkittelevalta pitkosreitiltä. Kierroksen paluuosuuden voi kulkea keskiaikaista valtaväylää eli Kyrönkankaan kesätietä. Mitä kaikkea Kauhanevan maisemat kätkevätkään uumeniinsa? Retken kruunaa nuotiolla tai allikoiden rannalla nautitut eväät. Kauhanevan kierrokselle kertyy matkaa noin viisi kilometriä helppokulkuisella reitillä.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koe Pyhävuoren ja Susiluolan ainutlaatuiset maisemat

su 4.11. klo 13 Pyhävuori ja Susiluola
Kokoontumispaikka: Paarmanninvuoren hiihtomaja, Kristiinantie 167, Karijoki

Pyhävuoren kalliot ja kivipellot edustavat eteläisen Pohjanmaan hienointa antia. Susivuoren luolalla pääsee eläytymään vuosituhansien takaiseen tunnelmaan. Susiluolalla on ehkä asuttu jo ennen viimeisintä jääkautta.
Jääkautiset kivimuodostelmat (pirunpellot), jylhät kallioseinämät, Suomen suurin luola, rotkot, lehdot ja kangasmaat tekevät Pyhävuoren maisemasta ainutlaatuisen. Sen kasvisto on runsas ja uniikki.

Pyhävuoren vaihteleva maasto on oivallinen retkikohde luonnonystävälle, vaeltajalle, hiihtäjälle, kuntoilijalle, historian tutkijalle, kasvitieteilijälle, sieni-ihmiselle, marjastajalle… Siis kaikille kehonsa ja mielensä kunnosta huolehtiville. Alueen kumpuileva maasto on mainio harjoituspaikka monen urheilumuodon harrastajalle kautta vuoden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tutustu Ikkelänjoen erämaisiin maisemiin hämärtyvässä illassa

la 17.11. klo 16 Aronkylä, Ikkelänjoki
Kokoontumispaikka: Huuskontie/Kuksapolku -risteys
[Ajo-ohje: Aronkylästä Tokerotietä 3,7 km / Huuskontie 0,7 km]

Retki syksyisen pimeään metsään, mukaan otsalamppu.

Kauhajoen Aronkylään on muodostunut mukava retkikohde. Partiolaiset eli Kauhajoen Kytöveikot ovat rakentaneet Ikkelänjoen varteen pari laavua ja niiden ympärille vajaan parin kilometrin mittaisen polun. Polku tuo alueen retkikohteisiin ihan uuden maisemaelementin - metsäisen joen. Ikkelänjoen ympäristön metsät ovat suurelta osin karuja mäntykankaita, joiden lomassa on runsaasti myös soita.

Kalastajien hyvin tuntema koskijakso levittäytyy parin kilometrin matkalle Asuulin suvannon molemmin puolin. Alavirrassa kosket ulottuvat Aronkylän taajaman laidoille asti. Loppusyksyllä jokivarressa on hieno tunnelma. Verkkaisesti virtaava joki höyryää hennosti. Tiheän kuusikon läpi jokilaakson pohjalle yltää vain kapeita valopilareita. Valot värittävät hienosti jokilaakson kosteutta ja laavuilta nousevia savuja…

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutustu Lauhanvuoren uuteen "terassikierrokseen"

su 9.12 klo 12. Kokoontumispaikka Spitaalijärven parkkipaikka

Luonnosta liikuntaa, rentoutumista ja hyvää oloa
Terassikierros kiertää Spitaalijärveltä Kaivolammille ja Lauhan kämpän uusille rakenteille sekä tornin kautta takaisin.

Lauhanvuoren kansallispuistosta löytyy paljon hienoja maisemia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kävely vie syvälle puiston sisimpään ja antaa virikkeitä kaikille aisteille. Reiteistä löytyy vaihtoehtoja niin pikaiseen pistäytymiseen kuin koko päivän vaellukseenkin. Tämä retki on noin 8 kilometrin mittainen ja kestoltaan nelisen tuntia.

Lauhanvuoren laki kohoaa 231 metrin korkeuteen, noin sata metriä ympäröiviä alavia maita ylemmäs. Aluetta kutsutaan kuvaavasti Länsi-Suomen Lapiksi. Vuoren neliökilometrin kokoinen lakialue on vedenkoskematon huippu, joka paljastui noin 10 000 vuotta sitten mannerjäätikön vetäydyttyä seudulta. Laki oli aluksi yksinäinen saari keskellä rannatonta ulappaa. Lauhanvuori on helposti lähestyttävä kansallispuisto. Jääkauden muokkaamat muinaisrannat ja pirunpellot ovat alueen geologisia erikoisuuksia. Laajat mäntykankaat ja monimuotoiset suot kätkevät lomaansa kiehtovien lajien asuttamia puroja ja lähteikköjä. Näkötorni, kävely- ja hiihtoreitit sekä erilaiset taukopaikat houkuttelevat pitempäänkin vierailuun. Lauhanvuori sijaitsee Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajaseudulla.

 

Kuvat Ismo Nousiainen, Taikapolku

JaaTulosta

6.11.2018 Yhdistysväen Opintoretki

Miten ne muut sen teköö?

Yhdistysaktiiveilla ja muilla asiasta kiinnostuneilla on nyt oiva tilaisuus lähteä opintoretkelle tutustumaan eri yhdistysten ja Leader-ryhmien toteuttamiin kansainvälisiin hankkeisiin Etelä-Pohjanmaan alueella. 

Opintoretkelle Leader Kuudestaan ry:n ja Leader Aisaparin alueelle suunnataan
perjantaina 30.11.2018. Lähtö on Kauhajoelta Teknologiakeskus Logistiasta klo 8.30.

Ensimmäinen stoppimme on Alavudella, jossa tutustumme Leader Kuudestaan ry:n nuorisohankkeisiin Youth Power ja Eco North, jotka on toteutettu yhdessä kuntien nuorisotoimien sekä 4H-yhdistysten kanssa.

Lue lisää Youth Power ja Eco North -hankkeista täältä.

Alavudella hörpimme myös aamukahvit, jotka kuuluvat opintoretken hintaan.

----

Toinen stoppimme on kulttuurikeskus Vanha Paukku Lapualla. Vanhassa Paukussa on mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas sekä tutustua vaikkapa alueella sijaitseviin Lapuan Taidemuseoon ja Lapuan Patruunatehtaan museoon.

Luvassa on myös kaksi kv-hanke-esittelyä. Kauhavan ratsastusseura ry esittelee kv-hankkeensa Kenttäratsastusosaaminen kansainväliselle tasolle, jossa tähdätään mm. opintomatkojen kautta tiedon ja osaamisen lisäämiseen kenttäratsastuksesta. Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö puolestaa esittelee Luovuudella Lujemmaksi -hankkeen, jossa mm. luodaan toimintamalleja tukemaan luovan alan yrittäjien ja ammattilaisten osaamista ja työllistymistä.

Lisäksi Leader Aisaparin kansainvälisyyskoordinaattori esittelee yhdistyksen muuta kv-toimintaa.

Täältä voit lukea tarkemmin Vanhassa Paukussa esiteltävistä hankkeista.

----

Paluu Kauhajoelle Logistiaan on n. klo 16 aikaan.

Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen järjestämä opintoretki on avoin kaikille kansainvälisestä hanketoiminnasta kiinnostuneille ja tarjoaa taatusti ideoita oman toiminnan kansainvälistämiseen!

Retken hinta on 10€ sisältäen kuljetuksen, ohjelman ja aamukahvit.

Kuljetuksen ja tarjoilujen takia sitovat ilmoittautumiset
perjantaina 23.11 klo 15 mennessä
sähköpostitse mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi tai p. 0400 474 880.

Lisätietoja saat samojen yhteystietojen kautta.

TERVETULOA!

JaaTulosta

31.10.2018 Retropeli-ilta

Kurniiko nostalgian nälkä? Mikä ihmeen Amiga? Apu löytyy täältä!

Tervetuloa Retropeli-iltaan Logistian Inno-labraan (2.krs) perjantaina 9.11 klo 17-22 välillä. Paikalla pelattavana mm. Nintendon klassikkokonsoleita ja lautapelejä.

Retropeli-ilta on ilmainen ja suunnattu kaikenikäisille peleistä kiinnostuneille. Kahvi- ja mehutarjoilu.

Omistatko retrokonsolin, jota ei löytynyt listalta? Haluaisitko tuoda konsolin tapahtumaan? Onko sinulla muuta kysyttävää? Ota yhteyttä Janne Taipaleenmäki tai janne.taipaleenmaki(at)suupohja.fi

JaaTulosta

24.10.2018 Uutiskirje 5/2018 nyt ilmoilla

Vuoden viides Leader Suupohjan uutiskirje on julkaistu. Siitä voit lukea mm. Geopark-projektin kuulumisia, HiljaHelenan yritysesittelyn, Kylille II -hankkeen Löytöretkistä ja Drone-kuvauskurssista, Pihat ja pientareet hankkeen kuulumisista ja lisähausta, Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen ajankohtaisista ja Leader Suupohjan rahoituskuulumiset.

Olethan pannut merkille myös jäsenkampanjamme? Se kestää vielä reilun kuukauden, 12.12 saakka. Jäseneksihän voit/voitte liittyä koska vain, mutta kampanja-aikana liittyneiden kesken arvomme kolme kinkkua joulupöytiin!

Klikkaa uutiskirjeeseen tästä

JaaTulosta

10.10.2018 Pihat ja pientareet - uusi haku!


Pihat ja pientareet -hankkeeseen haetaan muutamaa uutta kohdetta.

Muutama uusi yhdistys ympäristöineen otettiin mukaan hankkeeseen, jossa ympäristöille tehdään yhteistyössä maisemasuunnitelmat. Niiden avulla ympäristöjä voidaan kehittää, ja hakea rahoitusta muutostöille.

Hankkeen yhdistyspaikat ovat tällä hetkellä täynnä!

Reetta Yli-Hynnilään

reetta.yli-hynnila(at)leadersuupohja.fi
+358 (0)40 171 5600

(Muokattu 30.10.2018)

JaaTulosta

28.9.2018 Nuorten kansainvälisyysinfot syksyllä Suupohjassa

Leader Suupohjan Kiikarissa kansainvälisyys -hanke kiertää syksyn aikana Suupohjan kunnissa nuorten kansainvälisyys teemanaan. Let's go on an Adventure -kv-infot järjestetään seuraavasti:

  • 4.10 klo 17.30 alkaen Karijoella kerhotila Kuuselassa
  • 22.10 nuorten viikon yhteydessä Kauhajoen kaupunginkirjastossa klo 16-19
  • 1.11 klo 18 alkaen Kurikassa nuorisotalo Kurnulla
  • 16.11 klo 19 alkaen Kauhajoella nuorten järjestämässä Kauhajoki 150v. tapahtumassa
  • 21.11 klo 18 alkaen Isojoella nuorisotilalla

 Teuvan info ilmoitetaan myöhemmin.

JaaTulosta

25.9.2018 Suupohjan Tubetour 6.10

Supersuosittu tubettaja Miklu (Mike Bäck) saapuu Suupohjaan lauantaina 6.10. Miklu kiertää päivän aikana läpi kaikki Suupohjan kunnat esiintyen 30min/kunta. Suupohja Tubetour on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma!

Suupohja Tubetourin järjestelyistä vastaavat SEK:in Elinvoimainen #Suupohja viestii -hanke, Suupohjan kunnat ja Suupohjan viestintätiimi.

JaaTulosta

14.9.2018 Liity jäseneksi - nappaa kinkku!

Leader Suupohja on käynnistänyt jäsenkampanjan uusien jäsenten saaamikseksi aktiiviseen suupohjalaiseen kehittäjäjoukkoon.

Jäsenkampanja on voimissaan ajalla 13.9-12.12.2018. Kaikkien kampanja-aikana liittyneiden uusien jäsenten kesken arvomme kolme kinkkua joulupöydän kruunuiksi!

Leader Suupohjan vuosijäsenyys maksaa yksityishenkilöille 10€ ja yhdistys-/yritysjäsenille 35€.

Yhdistyksen jäsenet voivat hyödyntää VIRE-rahoitusta ja saavat säännöllisesti yhdistyksen sähköisen uutiskirjeen. Lisäksi jäsenenä pääsee hyötymään erilaisista jäseneduista, kuten matkoista ja pääsystä erilaisiin tapahtumiin. Aiemmin olemme tarjonneet jäsenillemme mm. pääsyn Supermessuille sekä Karhu Basketin matsiin.

Liity siis jäseneksi hetimiten! Se onnistuu nettisivujemme kautta täällä tai piipahtamalla toimistossamme jäsenlomakkeen täytössä. Voit täyttää myös Jäsenkampanja-flyerin takasivulta löytyvän lomakkeen, tulostaa sen ja palauttaa toimistollemme.

Klikkaa kuvaa lukeaksesi lisää jäsenyydestä ja Leader Suupohjan toiminnasta sekä täyttääksesi jäsenlomakkeen!

Uudet jäsenet, tervetuloa!

JaaTulosta

14.9.2018 Uutiskirje 4/2018 luettavissa

Lue täältä Leader Suupohjan tuorein uutiskirje.

Seuraava uutiskirje ilmestyy loka-marraskuun 2018 vaihteessa.

JaaTulosta

10.8.2018 Retki Keskiaikapäiville Kokkolaan

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi!

JaaTulosta

« Edelliset 10   Seuraavat 10 »