15.10.2018 Luonto tekee hyvää!

Suupohjan luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä. Seudulta löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on rikas lajisto, ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita.

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Vaihtelevilla poluilla matka taittuu kuin huomaamatta. Raitis ilma ja rauhallinen ympäristö vapauttavat mielen. Luonto ravitsee silmien lisäksi kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaistia. Luonnossa voi harjoittaa fyysistä tasapainoa tai hakea eväitä henkiseen tasapainon kehittämiseen. Luonnossa liikkuminen vahvistaa kuntoa, lisää virkeyttä ja antaa tilaa uusille ajatuksille.

Retkillä voi myös tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi.

Luonnon suotuisia terveysvaikutuksia:

  • 10 minuuttia metsässä: verenpaineesi alkaa laskea ja pulssisi tasoittua.
  • 20 minuuttia metsässä: tunnet, kuinka mielialasi kohoaa.
  • 1 tunti metsässä: tarkkaavaisuutesi paranee.
  • 2 tuntia metsässä: elimistösi puolustuskyky paranee.
  • Retki metsään rauhoittaa, rentouttaa, vähentää stressihormonin eritystä ja parantaa keskittymiskykyä. 60% ympäristöstäsi pitäisi olla metsää, jotta voisit hyvin.

Mitä useammin metsässä käyt ja mitä pitempään siellä viihdyt, sitä paremmin voit!
(Lähteet: Forest & medicine -tutkimus ja Metsäntutkimuslaitos.)

Näet luonnon uusin silmin, kun lähdet luontoon oppaan johdolla. Retket ovat noin 3-5 kilometrin mittaisia ja kestoltaan noin 3 tuntia. Opastuksen lisäksi retkiin kuuluu evästauko laavulla/kodalla/taukopaikalla, makkarat, nokipannukahvit ja mehut. Oppaanamme toimii Ismo Nousiainen, Taikapolku.

Retket ovat maksuttomia ja soveltuvat kaikenikäisille. Säänmukainen pukeutuminen ja iltaretkelle otsalamppu. Tervetuloa!
Tarjoilun vuoksi ilmoittautumiset aina retkiviikon torstaihin mennessä, Tuija Takamäki 040 7055 801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi. Retket järjestetään osana Leader Suupohjan Kylille II -hanketta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valloita Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto

su 28.10. klo 13 Kauhaneva
Kokoontumispaikka: Kauhanevan pohjoinen parkkipaikka, Nummikangas/Kyrönkankaan kesätie, Kauhajoki

Kauhanevan luontoon ja reiteille

Eteläisen Suomen hienoimpiin kuuluva suokokonaisuus löytyy Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistosta. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto yllättää. Kauhanevan laaja allikkoalue on monen pohjoisen suolinnun kesäinen pesäpaikka. Komeimmillaan Kauhaneva aukeaa laajana suolakeutena, jonka takana siintää Lauhanvuori. Kauhanevan pitkoksilla suoluontoon on helppo tutustua.

Kauhanevan kierros esittelee kansallispuiston tärkeimmät nähtävyydet. Suolakeus avautuu koko komeudessaan näkötornista, mutta suon tuoksut ja tunnelmat aistii parhaiten allikoiden lomassa mutkittelevalta pitkosreitiltä. Kierroksen paluuosuuden voi kulkea keskiaikaista valtaväylää eli Kyrönkankaan kesätietä. Mitä kaikkea Kauhanevan maisemat kätkevätkään uumeniinsa? Retken kruunaa nuotiolla tai allikoiden rannalla nautitut eväät. Kauhanevan kierrokselle kertyy matkaa noin viisi kilometriä helppokulkuisella reitillä.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koe Pyhävuoren ja Susiluolan ainutlaatuiset maisemat

su 4.11. klo 13 Pyhävuori ja Susiluola
Kokoontumispaikka: Paarmanninvuoren hiihtomaja, Kristiinantie 167, Karijoki

Pyhävuoren kalliot ja kivipellot edustavat eteläisen Pohjanmaan hienointa antia. Susivuoren luolalla pääsee eläytymään vuosituhansien takaiseen tunnelmaan. Susiluolalla on ehkä asuttu jo ennen viimeisintä jääkautta.
Jääkautiset kivimuodostelmat (pirunpellot), jylhät kallioseinämät, Suomen suurin luola, rotkot, lehdot ja kangasmaat tekevät Pyhävuoren maisemasta ainutlaatuisen. Sen kasvisto on runsas ja uniikki.

Pyhävuoren vaihteleva maasto on oivallinen retkikohde luonnonystävälle, vaeltajalle, hiihtäjälle, kuntoilijalle, historian tutkijalle, kasvitieteilijälle, sieni-ihmiselle, marjastajalle… Siis kaikille kehonsa ja mielensä kunnosta huolehtiville. Alueen kumpuileva maasto on mainio harjoituspaikka monen urheilumuodon harrastajalle kautta vuoden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tutustu Ikkelänjoen erämaisiin maisemiin hämärtyvässä illassa

la 17.11. klo 16 Aronkylä, Ikkelänjoki
Kokoontumispaikka: Huuskontie/Kuksapolku -risteys
[Ajo-ohje: Aronkylästä Tokerotietä 3,7 km / Huuskontie 0,7 km]

Retki syksyisen pimeään metsään, mukaan otsalamppu.

Kauhajoen Aronkylään on muodostunut mukava retkikohde. Partiolaiset eli Kauhajoen Kytöveikot ovat rakentaneet Ikkelänjoen varteen pari laavua ja niiden ympärille vajaan parin kilometrin mittaisen polun. Polku tuo alueen retkikohteisiin ihan uuden maisemaelementin - metsäisen joen. Ikkelänjoen ympäristön metsät ovat suurelta osin karuja mäntykankaita, joiden lomassa on runsaasti myös soita.

Kalastajien hyvin tuntema koskijakso levittäytyy parin kilometrin matkalle Asuulin suvannon molemmin puolin. Alavirrassa kosket ulottuvat Aronkylän taajaman laidoille asti. Loppusyksyllä jokivarressa on hieno tunnelma. Verkkaisesti virtaava joki höyryää hennosti. Tiheän kuusikon läpi jokilaakson pohjalle yltää vain kapeita valopilareita. Valot värittävät hienosti jokilaakson kosteutta ja laavuilta nousevia savuja…

Kuvat Ismo Nousiainen, Taikapolku

JaaTulosta

10.10.2018 Pihat ja pientareet - uusi haku!


Pihat ja pientareet -hankkeeseen haetaan muutamaa uutta kohdetta.

Muutama uusi yhdistys ympäristöineen mahtuu mukaan hankkeeseen, jossa ympäristöille tehdään yhteistyössä maisemasuunnitelmat. Niiden avulla ympäristöjä voidaan kehittää, ja hakea rahoitusta muutostöille.

Hae mukaan hankkeeseen lomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Mikäli hankkeesta tai kohdehausta syntyy kysymyksiä, ota yhteyttä

Reetta Yli-Hynnilään

reetta.yli-hynnila(at)leadersuupohja.fi
+358 (0)40 171 5600

JaaTulosta

28.9.2018 Nuorten kansainvälisyysinfot syksyllä Suupohjassa

Leader Suupohjan Kiikarissa kansainvälisyys -hanke kiertää syksyn aikana Suupohjan kunnissa nuorten kansainvälisyys teemanaan. Let's go on an Adventure -kv-infot järjestetään seuraavasti:

  • 4.10 klo 17.30 alkaen Karijoella kerhotila Kuuselassa
  • 22.10 nuorten viikon yhteydessä Kauhajoen kaupunginkirjastossa klo 16-19
  • 1.11 klo 18 alkaen Kurikassa nuorisotalo Kurnulla
  • 16.11 klo 19 alkaen Kauhajoella nuorten järjestämässä Kauhajoki 150v. tapahtumassa
  • 22.11 klo 18 alkaen Isojoella nuorisotilalla

 Teuvan info ilmoitetaan myöhemmin.

JaaTulosta

25.9.2018 Suupohjan Tubetour 6.10

Supersuosittu tubettaja Miklu (Mike Bäck) saapuu Suupohjaan lauantaina 6.10. Miklu kiertää päivän aikana läpi kaikki Suupohjan kunnat esiintyen 30min/kunta. Suupohja Tubetour on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma!

Suupohja Tubetourin järjestelyistä vastaavat SEK:in Elinvoimainen #Suupohja viestii -hanke, Suupohjan kunnat ja Suupohjan viestintätiimi.

JaaTulosta

14.9.2018 Liity jäseneksi - nappaa kinkku!

Leader Suupohja on käynnistänyt jäsenkampanjan uusien jäsenten saaamikseksi aktiiviseen suupohjalaiseen kehittäjäjoukkoon.

Jäsenkampanja on voimissaan ajalla 13.9-12.12.2018. Kaikkien kampanja-aikana liittyneiden uusien jäsenten kesken arvomme kolme kinkkua joulupöydän kruunuiksi!

Leader Suupohjan vuosijäsenyys maksaa yksityishenkilöille 10€ ja yhdistys-/yritysjäsenille 35€.

Yhdistyksen jäsenet voivat hyödyntää VIRE-rahoitusta ja saavat säännöllisesti yhdistyksen sähköisen uutiskirjeen. Lisäksi jäsenenä pääsee hyötymään erilaisista jäseneduista, kuten matkoista ja pääsystä erilaisiin tapahtumiin. Aiemmin olemme tarjonneet jäsenillemme mm. pääsyn Supermessuille sekä Karhu Basketin matsiin.

Liity siis jäseneksi hetimiten! Se onnistuu nettisivujemme kautta täällä tai piipahtamalla toimistossamme jäsenlomakkeen täytössä. Voit täyttää myös Jäsenkampanja-flyerin takasivulta löytyvän lomakkeen, tulostaa sen ja palauttaa toimistollemme.

Klikkaa kuvaa lukeaksesi lisää jäsenyydestä ja Leader Suupohjan toiminnasta sekä täyttääksesi jäsenlomakkeen!

Uudet jäsenet, tervetuloa!

JaaTulosta

14.9.2018 Uutiskirje 4/2018 luettavissa

Lue täältä Leader Suupohjan tuorein uutiskirje.

Seuraava uutiskirje ilmestyy loka-marraskuun 2018 vaihteessa.

JaaTulosta

10.8.2018 Retki Keskiaikapäiville Kokkolaan

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi!

JaaTulosta

5.7.2018 Leader-väki lomailee

Leader Suupohjan toimistot Kauhajoella ja Kurikassa ovat suljettuina viikot 28-30.

JaaTulosta

29.5.2018 Kehittämissuunnittelija haussa!

Leader Suupohja hakee kehittämissuunnittelijaa vastaamaan tehtäväkokonaisuudesta, johon kuuluvat Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen toteutus, yhdistyksen tiedotustoiminta ja Leader-ohjelman hanke- ja maksatustoimet.

Kehittämissuunnittelijan tehtävä on määräaikainen ajalla 1.8.2018-30.11.2019. Koeaika on neljä kuukautta. Sijoituspaikkana pääasiallisesti Kauhajoki.

Hakijalta edellytämme:
• tehtävään soveltuvaa koulutusta (korkeakoulututkinto)
• kokemusta kehittämis- ja hanketyöstä
• hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja
• hyvää suomen ja englannin kielen taitoa (suullinen ja kirjallinen)
• omatoimisuutta ja itsenäistä työotetta
• valmiutta ilta- ja viikonlopputöihin sekä matkustamiseen
• oman auton käyttömahdollisuutta

Lisäksi arvostamme:
• toiminta-alueen tuntemusta
• tiimityötaitoja
• julkishallinnon verkkopalvelujen tuntemusta

Vapaamuotoisen hakemuksen ansioluettelon ja palkkatoiveen kera voi lähettää 11.6.2018 klo 15 mennessä sähköpostitse osoitteeseen jaana.peltoniemi@leadersuupohja.fi tai postitse Leader Suupohja, Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki. Merkinnäksi hakemukseen 'Kehittämissuunnittelija'.

Lisätietoja tehtävästä antaa toiminnanjohtaja Paavo Mattila
paavo.mattila@leadersuupohja.fi, p. 0400 423 401

JaaTulosta

4.5.2018 Maisemasuunnitelmat markeille

Leader Suupohjan alueella on alkanut yleishyödyllisten yhdistysten ympäristöjen ja ulkotilojen parantamiseen keskittyvä Pihat ja pientareet -hanke. Nyt haussa ovat yhdistykset, jotka haluavat kohentaa toimintaympäristöjään, kuten kylätaloja, nuorisoseuroja ja muita kokoontumistiloja, rantoja, grillikotia, lahtimajoja, yhteisiä viheralueita, luontokohteita ja -reittejä, urheilualueita, kulttuuriympäristöjä ja niin edelleen. Yhdistyksillä on mahdollisuus hakea omalle alueelleen maisemasuunnitelmaa, joka laaditaan yhteistyössä maisemasuunnittelun ammattilaisen kanssa.

Hanketta vetää ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilä, jonka johdolla lähdetään miettimään kunkin alueen vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Yhdistyksen toiveita ympäristöstään mietitään myös tulevaisuuteen: ”Miten haluamme käyttää aluetta tulevaisuudessa?” Maisemasuunnitelmat laaditaan yhdistysten omien toiveiden ja kehitysajatusten mukaan. Hankkeen edetessä kohteiden muutostöille etsitään myös rahoitusmahdollisuuksia, jotta isommatkin investoinnit ympäristöön olisivat mahdollisia.

Yhdistysten kanssa tehtävät suunnitelmat pyritään laatimaan niin, että ne on mahdollisimman helppo toteuttaa. ”Pyrkimyksenä on, että hankkeessa tuotettuja maisemasuunnitelmia päästäisiin toteuttamaan tulevalla teemahankkeella vuoden 2019 aikana”, toteaa Reetta Yli-Hynnilä.

Haku hankkeeseen on auki Leader Suupohjan sivuilla 20.5. saakka. Hakujakson jälkeen mukaan valitaan 15 yhdistystä ja aloitetaan suunnittelutyöt jo kesän 2018 aikana. Hae mukaan!

Lisätietoja:

Reetta Yli-Hynnilä
Ympäristösuunnittelija
Pihat ja pientareet -hanke
reetta.yli-hynnila@leadersuupohja.fi
+358 (0)40 171 5600

Paavo Mattila
Toiminnanjohtaja
paavo.mattila@leadersuupohja.fi
+358 (0)400 423 401

JaaTulosta

« Edelliset 10